Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Пљачке Срба коче повратак у потпуности и терају на исељавање

Јевтић: Пљачке Срба коче повратак у потпуности и терају на исељавање

„Учестале крађе имовине у српским селима у последњих неколико месеци у потпуности заустављају повратак. На тај начин се врши притисак и на преостале Србе да се иселе из средина где се овакви инциденти дешавају“, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, након последњих пљачки у селима Бабин Мост и Милошево.

Истиче да оштећене породице, све ређе пријављују случајеве полицији јер су изгубиле наду да ће виновници бити приведени правди и адекватно кажњени.

„ Како би међусобно поверење између два народа, српског и албанског али и поверење ка инстуцијама било грађено на чврстим основама, Полиција Косова и правосудни систем су у обавези да активније и одлучније раде на сузбијању оваквих и сличних активности група или појединаца. Сем што уносе немир међу Србима, овакви и слични инциденти наносе огромну штету и процесу повратка и опстанка невећинских народа на Косову“, каже министар Јевтић.

Напомиње да су Срби вољни да остану на својим имањима и да ће им Министарство за заједнице и повратак у свом капацитету помоћи да ту намеру и остваре. Захтевам, како је рекао, по ко зна који пут и да се остале институције на Косову укључе у нешто што мора бити заједнички интерес читавог косовског друштва, а то је да мир и стабилност као и владавина права буду стално присутни.

„ Међународној заједници и свима онима чији је посао успостаљање владавине права на Косову се обраћам са захтевом да уложи више напора да пљачке српске имовине на Косову престану“, закључио је Далибор Јевтић.

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …