Главна / Вести / Косово и Метохија / Усвојен Нацрт допуне кривичног закона, Симић био против

Усвојен Нацрт допуне кривичног закона, Симић био против

На данас одржаној седници одбора за законодавство скупштине у Приштини усвојен је Нацрт допуне кривичног законика, који је представљао Абелард Тахири, испред министарства правде а члан одбора испред Српске листе Игор Симић био је против.

Измене се односе на допуну кривичног законика кривичним делима из области организованог криминала а на захтев Европске комисије.

Члан одбора испред Српске листе Игор Симић је поводом овог нацрта закона захтевао да се закон врати министарству на дораду јер превод на српски језик има огроман број језичких, граматичких и правних грешака.

“Питање превода је проблем који траје и не решава се министре. Да ли знате да при детаљној језичкој анализи тренутно важећег кривичног закона на Косову и Метохији осим око 2.000 терминолошких грешака, утврђено је и више од 2.100 граматичких грешака, и више од 1.300 правописних?

Да ли знате да српски језик мора бити једнако поштован као албанкси, а да се велики број предмета у којима су стране Срби водио и води искључиво на албанском језику?

Молим вас да министарство издвоји средства за ангажовање додатног броја професионалних преводица и захтева да се питање превода што пре реши, јер се не поштовањем права на језик крше људска права Срба.” – истакао је Симић.

Министар Тахири је истакао да су они свесни овог проблема, али да нису у могућности да ураде више јер Судски савет не може да пронађе довољан број преводилаца.

Нацрт допуне кривичног закона је усвојен од стране албанских чланова одбора, а посланик Симић је био једини против.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …