Главна / Култура / Одржана изложба слика са колоније „Стара Приштина“

Одржана изложба слика са колоније „Стара Приштина“

Изложба слика насталих на ликовној колонији „Стара Приштина“ одржана је данас у Српском културном центру у Приштини.

Тродневна колонија и изложба организоване су у сарадњи са Домом културе Грачаница, а покровитељ је Канцеларија за питања заједница преко ЦСД-а.

Изложбу је отворио историчар уметности Небојша Јевтић, истакавши да ова изложба представља симболично враћање српских уметника у овај град из кога су прогнани пре деветнаест година.

„Иако кратко, тродневно ликовно дружење посебно је значајно, јер метафорично најављује могући повратак српских уметника у Приштину после скоро две деценије изгнанства. Учесници су имали обавезу да оживе стару Приштину, чији су трагови нестали, нарочито после 1999. године, ону Приштину коју Срби могу да виде само у сећањима, на старим фотографијама и причама старих Приштинаца“, казао је Јевтић.

Академска уметница, Маја Тодић је једна од оних који су учествовали на колонији.

„Пре свега за изложбу је изабран леп дан уочи црквене славе. Ово је леп тренутак да славимо и уметност и сматрам да је свако од учесника колоније успео да утисне своју емоцију у слику и пренесе своја сећања старе Приштине“.

Своје слике изложили су Саша Илић, Даница Максимовић, Никола Илић, Радица Инић, Маја Тодић, Ђорђе Миланковић и Станка Поповић.

Настале слике чиниће сталну поставку Српског културног центра.

Check Also

Представа “Мали принц” Малог театра изведена у Грачаници

Публика у Грачаници, како млађи, тако и старији, али у највећем броју малишани, имала је …