НАЈНОВИЈЕ

Изабрани српски адвокати за поступање у Суду за ОВК

У раду Суда за злочине бивше ОВК у својству бранилаца и заступника, учествоваће тридесетак адвоката из Србије, пише “Политика”.

Они ће бити ангажовани у поступцима покренутим због кривичних дела извршених у току и после сукоба на Косову који се тичу дела из извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе.

Када ће почети њихов мандат пред Специјалним судом адвокати још не знају, а један од одабраних адвоката и председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац рекао је за “Политику” да ће се пред Специјалним судом водити поступци против окривљених за злочине против човечности и ратне злочине онако како их дефинише међународно право.

“Закон о специјализованим већима прописује и временску надлежност, односно, процесуирају се дела извршена измедју 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000. године. Остаје, међутим, да се види колики број оптужница ће обухватити злочине ОВК над Србима с обзиром на то да се закон односи на сва покушана и извршена дела на територији наше јужне покрајине, без обзира на то ко је починилац”, објашњава Гостиљац.

Да би могли да буду ангажовани пред Судом за тзв. ОВК изабрани српски адвокати морали су да испуне услове које прописује Правилник о поступку и доказима пред Специјализованим већима, односно Директива о браниоцима и заступницима од 6. новембра 2011. године.

Сви кандидати за упис у именик бранилаца и заступника морали су да имају доказану стручност и искуство у области домаћег или међународног кривичног поступка. Да би добили својство браниоца, морају да имају најмање десет година радног искуства у кривичним предметима, односно најмање седам година искуства у кривицним предметима у којима је пуномоћник оштећених, односно жртава и осетљивих жртава, наводи “Политика”.
Правилником је, такође, прописано да морају да буду чланови националне адвокатске коморе, да нису осуђивани ни у кривичном, ни у дисциплонском поступку и да владају једним од службених језика Специјализованих већа.

Да ли ће се приликом заступања водити рачуна да, на пример, адвокат из Србије заступа жртве или ће то суд одређивати по утврђеном механизму – још се не зна, наводи “Политика”.

“Жртве може да заступа било који адвокат који је уписан у листу заступника жртава, али је врло могуће да ће суд водити рачуна и о оваквим околностима. Још нисмо имали никакве консултације са представницима Суда за злочине ОВК и многе ствари су за нас непознаница. Међутим, представници администрације суда су се службено обратили АКС и замолили нас да да се у нашој комори организује састанак представника суда са свим адвокатима који су се пријавили да учествују у овим поступцима. Верујем да ћемо после тог састанка имати много јаснију слику у погледу одредјених питања на које тренутно немамо одговор”, рекао је Гостиљац.
Упитан како се осећа у друштву адвоката хрватског генерала Анте Готовине, Луке Мишетића, који се такодје налази на списку бранилаца Суда за злочине тзв. ОВК, Гостиљац одговара да не види да би неко требало да има проблем због тога. “У судници, наши адвокати ће заступати интересе својих клијената на стручан начин и мени лично измиче било каква етичка конотација”, каже Гостиљац.

Гостиљац каже да још нема никакве информације у вези са новчаним накнадама за заступање пред Судом за тзв. ОВК и да оне до сада нису биле предмет ниједног дописа судске администрације.

Извор: Танјуг

Погледајте и ...

Селективност узрок иступања из УНС-а

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница подржава саопштење Удружења новинара Србије које је данас подржало саопштење уређивачког …