Главна / Вести / Косово и Метохија / Стопирани радови код Дечана

Стопирани радови код Дечана

Захваљујући низу међународних иницијатива у току дана, косовске власти су престале са незаконитим радовима на путу у заштићеној зони манастира Дечани и тешка машинерија је наводно повучена, саопштила је Епархија рашко-призренска на “Твитеру”. ОЕБС поздравио одлуку да се радови на Космету зауставе.

“Надамо се да ће косовске власти убудуће поштовати своје законодавство и међународне обавезе”, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске наТвитеру.

Мисија ОЕБС-а на Косову са забринутошћу прати нелегалне радове на путу, који трају од јуче у Специјалној заштићеној зони манастира Високи Дечани и поздрављамо одлуку да се ти радови обуставе, саопштено је на званичној страници ОЕБС-а на Фејсбуку.

ОЕБС је потврдио да су радови обустављени и да је тешка машинерија уклоњена из заштићене зоне.

ОЕБС подсећа да се сви радови унутар Специјалне заштићене зоне морају уговорити кроз Савет за имплементацију и посматрање.

“Позивамо све стране да потраже међусобно прихватљиво решење у складу са косовским законима и међународним обавезама”, наводи се на страници ОЕБС-а на Фејсбуку.

Како је радио Контакт плус раније данас пренео, епископ рашко-призренски Теодосије обавестио је представнике Европске уније, ОЕБС-а и Кфора да је косовска влада започела незаконите радовена магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони око манастира Високи Дечани.

У данашњем саопштењу Епархије рашко-призренске, наводи се да је изградња оваквих путева у заштићеним зонама најстроже забрањена законом о Специјалним заштићеним зонама које је усвојила косовска скупштина и да кршење овога закона, поред упорног одбијања регистрације дечанске земље по одлуци Уставног суда Косова од пре две године, представља још један флагрантан пример институционалног безакоња који се спроводи од стране косовских институција.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и Министарство културе затражили су данас хитан прекид радова на изградњи пута у близини манастира Високи Дечани.

Извор: РТС

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …