Главна / Култура / Бранкица Костић: Народна библиотека у Грачаници увек излази у сусрет читаоцима

Бранкица Костић: Народна библиотека у Грачаници увек излази у сусрет читаоцима

Гост Дневника Телевизије Грачаница била је Бранкица Костић, директорица Народне библиотеке у Грачаници, која је нагласила да ова установа осим што нуди богат избор књига и стручне литературе, увек ради на томе да олакша услове свим корисницима, односно сталним члановима. Чак и они који воле књигу и који желе да читају, а не могу да дођу, Народна библиотека излази у сусрет. Библиотекари, с времена на време, по позиву посећују пензионере и донесу књигу до куће. Самим тим, књиге које се налазе у овој библиотеци, свима су доступне.

Библиотека нема сопствене фондове из којих би попуњавала избор књига. Новчани фондови су ограничени, али оно што је стално и редовно јесте откуп Министарства културе Републике Србије.

– Сваке године увећавамо књижни фонд захваљујући Министартсву, али и захваљујући корисницима који доносе, односно поклањају Народној библиотеци књиге. У последњих месец дана добили смо око 300 књига које су донирали наши читаоци. У сваком случају, да књига дође до читаоца у Грачаници је Сизифов посао, већ годинама уназад наилазимо на препреке. Стално смо под стресом, али ипак успевамо некако, тако да смо у току прошле године фонд обновили са 1300 књига – каже Бранкица Костић.

Иначе, по њеним речима, без обзира на интернет и компјутере, књига и даље има своје читаоце, тачније, у Грачаници књиге се и даље читају.

Опширнији разговор можете погледати на снимку испод текста.

Check Also

У Грачаници обележен Светски дан поезије и шест деценија часописа Стремљења

Светски дан поезије, који се обележава 21. марта, а установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. …