Главна / Култура / Бранкица Костић: Народна библиотека у Грачаници увек излази у сусрет читаоцима

Бранкица Костић: Народна библиотека у Грачаници увек излази у сусрет читаоцима

Гост Дневника Телевизије Грачаница била је Бранкица Костић, директорица Народне библиотеке у Грачаници, која је нагласила да ова установа осим што нуди богат избор књига и стручне литературе, увек ради на томе да олакша услове свим корисницима, односно сталним члановима. Чак и они који воле књигу и који желе да читају, а не могу да дођу, Народна библиотека излази у сусрет. Библиотекари, с времена на време, по позиву посећују пензионере и донесу књигу до куће. Самим тим, књиге које се налазе у овој библиотеци, свима су доступне.

Библиотека нема сопствене фондове из којих би попуњавала избор књига. Новчани фондови су ограничени, али оно што је стално и редовно јесте откуп Министарства културе Републике Србије.

– Сваке године увећавамо књижни фонд захваљујући Министартсву, али и захваљујући корисницима који доносе, односно поклањају Народној библиотеци књиге. У последњих месец дана добили смо око 300 књига које су донирали наши читаоци. У сваком случају, да књига дође до читаоца у Грачаници је Сизифов посао, већ годинама уназад наилазимо на препреке. Стално смо под стресом, али ипак успевамо некако, тако да смо у току прошле године фонд обновили са 1300 књига – каже Бранкица Костић.

Иначе, по њеним речима, без обзира на интернет и компјутере, књига и даље има своје читаоце, тачније, у Грачаници књиге се и даље читају.

Опширнији разговор можете погледати на снимку испод текста.

Check Also

Бројне манифестације поводом 70 година постојања Основне музичке школе “Стеван Мокрањац”

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ одржала је концерт пре пар дана у Богословији у Призрену, поводом …