Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић оштро осудио насиље над Србима у Петричу код Клине

Ђурић оштро осудио насиље над Србима у Петричу код Клине

Оштро осуђујем насиље над Србима који данас намеравају да обележе хришћански празник Свете Тројице у Петричу код Клине, и очекујем од привремених институција самоуправе у Приштини и међународних институција на Косову и Метохији да осигурају поштовање права на слободу кретања и исповедање вере српским ходочасницима, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је нагласио да се прогнани Срби из Метохије годинама систематски спречавају да хришћанске празнике обележе у својим селима, а они који фактички данас обављају власт на терену не предузимају никакве мере како би ту врсту екстремистичког понашања санкционисали и сузбили.

“Данашњи антицивилизацијски протест код Клине показује да екстремистима није довољно то што су Срби потерани из Метохије, већ да се жели потпуно искорењивање и затирање сваког сећања на српско постојање у том делу наше јужне покрајине”, истакао је Ђурић.

У саопштењу се даље наводи да у контексту данашње блокаде прилаза порушеној православној цркви у Петричу, постаје сасвим јасно да и недопустиви грађевински радови у близини манастира Високи Дечани нису били инцидент, већ последица свеопште друштвене климе у којој се организовано негира и уништава све што асоцира на српско присуство на Косову и Метохији.

“Таквој врсти искључивости, нетолеранције и мржње нема места у савременој Европи и инсистирам да се у име човечности али и европских вредности прекине насиље над православним народом на Косову и Метохији”, закључује Ђурић.

Check Also

Приштина: Од понедељка отворени угоститељски објекти и тржни центри

Министарство локалне управе најавило је да ц́е од понедељка бити отворени угоситељски објекти и тржни …