Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: У масовној гробници код Ђаковице тела пет Срба 

Одаловић: У масовној гробници код Ђаковице тела пет Срба 

У масовној гробници на периферији Ђаковице је у протекле три недеље пронађено најмање пет тела, али би њихов број могао бити и већи, а основано се сумња да је реч о људима који се налазе на списку несталих косовских Срба, каже председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Он за данашњу “Политику” наводи да међународни форензички стручњаци и антрополози раде на идентификацији тих посмртних остатака и да се очекује да ће се врло брзо знати идентитет жртава.

У делу зоне Дукађини, која је припадала Рамушу Харадинају, каже Одаловић, било је пуно тешких злочина од који многи нису расветљени, а највише их се десило после доласка међународне мисије – у време када је требало да представници међународне мисије пруже заштиту Србима.

– А то је било време у коме су албански терористи несметано вршили злочине, приводили људе, саслушавали их, затварали, и на крају многе убили – објашњава Одаловић, нагласивши да за ове злочине нико није одговарао.

Он најављује да ће на овом терену бити истражене још две локације за које, такође, постоје информације да се на њима налазе неки посмртни остаци, а у ту истрагу ће, каже, бити укључен и Еулекс – иако му мандат истиче 15. јуна.

Још 53 нестале особе са Косова

Одаловић каже да су код Ђаковице, још у јуну 1999. године, припадници италијанског контингента пронашли неколико тела и сахранили их на гробљу у Ђаковици.

– Претрага, по налогу Еулекса, а уз присуство чланова радне групе из Приштине и радне групе из Београда, почела је пре три недеље. Када антрополози заврше посао, видећемо колико је тачно тела пронађено у овој масовној гробници – објашњава он.

Како истиче, у зони око Ђаковице раније је било пронађено пет тела житеља Ораховца који су, бежећи пред терором ОВК, кренули према Црној Гори.

У Ђаковици је, каже председник Комисије за нестала лица, постојало неколико илегалних затвора, где су лица српске и друге неалбанске националности приводјена, саслушавана и у многим случајевима се не зна њихова даља судбина.

Само из овог региона, у званичној евиденцији Србије, још 53 особе се воде као нестале, напомиње Одаловић.

Извор: Танјуг

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …