Главна / Вести / Косово и Метохија / Албанци напали локалног свештеника у Жачу

Албанци напали локалног свештеника у Жачу

Група Албанаца пресрела је и напала возило православног свештеника Стевана Марковића, у селу Жач, на путу за Осојане код Истока.

Отац Стеван Марковић је испричао РТС-у да је у јутарњим сатима пре подне, колима, са женом и децом, наишао на блокаду пута, коју су му поставили чланови албанске породице Кељменди.

“У месту Жач посред пута је био комби са отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако је да је пут био потпупно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како бисмо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене за моју породицу”, навео је отац Стеван.

Каже да су му поломили стакло на аутомобилу, а када су жена и деца вриснули у плач, онда је кренуо да заобиђе блокаду на путу.

Чуо је да један од окупљених Албанаца виче “калаш, калаш”, (скраћеница за аутоматску пушку) и да је други отрчао према кући.

Свештеник је успео да заобиђе комби на путу и стигне до седишта парохије у Осојану, одакле је позвао полицију.

Полиција је узела изјаве од њега и окупљених Албанаца, али свештеник Марковић не зна шта је даље предузела.

Свештеник Марковић је у понедељак служио на темељима порушене цркве у селу Петрич, када је група Албанаца напала окупљене Србе. Тада су од напада каменицама повређене три особе.

Стеван Марковић је свештеник у Осојану, које је највеће повратничко место у општинама Исток и Клина.

Истовремено, Епархија је најоштрије осудила најновију серију инцидената, који указују на вишеструко погоршање безбедносне ситуације у којој живи српски народ са својом Црквом на Косову и Метохији.

Тим поводом Епархија је позвала надлежне институције на Косову и Метохији да поштују постојеће законе и зауставе ескалацију етничког насиља и нетолеранције.

“Кршење верских права, посебно православних Срба на Косову и Метохији верификовано је и најновијим извесстајем Стејт Департмента о верским слободама, где се наводи онемогућавање слободног приступа верницима појединим објектима и указује на често кршење постојећих закона који регулишу права СПЦ и невећинских заједница на овом простору”, поручује се у саопштењу.

Извор: РТС

Check Also

Од четвртка 16 сати неометаног кретања, верски објекти се отварају, карантин се ускоро затвара

Вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа саопштио је данас на конференцији за новинаре да ће …