Главна / Друштво / Поповић позвао на поштовање закона о заштићеним зонама 

Поповић позвао на поштовање закона о заштићеним зонама 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић позвао је данас, на трибини о културној баштини, на поштовање закона о заштићеним зонама и заштиту светске културне баштине.

У Дому културе у Грачаници одржана је трибина о културној баштини „Заштићене зоне, угроженост и перпспекитва опстанка. Након трибине приказан је документарни филма „Косово, моменат у цивилизацији“ Бориса Малагурског.

На трибини је учествовао и председник општине Грачаница Срђан Поповић који је косовске инситуције позвао на поштовање, а међународну заједницу да их обавезује на поштовање закона о заштићеним зонама.

„Суочавамо се на непоштовањем нашег кулутрног наслеђа и наше историје. Ми као Срби немамо право да се одрекнемо нашег културног наслеђа, и то сви треба да знају. Давно су исписане странице о Дечанима, Грачаници, Пећкој Патријашији и многим другим манастирима и црквама. Зато нас је узнемирила градња пута у близини манастира Високи Дечани“, казао је Поповић.

„Власти у Приштини морају да смогну снаге и да се помире сачињеницом да на Косову постоји српско културно наслеђе и да јењихова обавеза и одговорност да објасне свом народу да то нијеникаква претња и да су се они законом о заштићеним зонама обавезали да ће то српско културно наслеђе штитити“.

Поповић је истакао да специјална заштићена зона постоји и око манастира Грачаница.

„Регионални пут Приштина-Гњилане који пролази поред манастира нарушава безбедност и угрожава манастир због вибрација који су проузроковане саобраћајем тј. теретним камионима као и буком која није дозвољена законом о заштићеним зонама. Дуже време инсистирамо на изградњи пута- обилазнице која би омогућила да се саобраћај измести из Грачанице, а да се пут испред манастира поплоча и претвори у пешачку зону. До сада нисмо наишли на позитиван одговор од Министарства које је надлежно за овај пројекат иако је цео нацрт плана предат. То је још један пример несавесности око заштите културног наслеђа“, казао је Поповић.

У препуној сали Дома културе, на трибини су говорили и археолог конзерватор Светлана Џаџић, која је такође истакла важност изградњеобилазнице око Грачанице, због очувања зоне око истоименог манастира, затим сценариста филма „Косово, моменат у цивилизацији“ Милош Нинковић и дирекотр грачаничког Дома културе Живојин Ракочевић.

Check Also

Петковић са мати Харитином о безбедности сестринства Пећке патријаршије и изазовима

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас у Београду са …