Главна / Вести / Косово и Метохија / Премијера филма “Косово: Моменат у цивилизацији” на КиМ, редитељ враћен са прелаза 

Премијера филма “Косово: Моменат у цивилизацији” на КиМ, редитељ враћен са прелаза 

Документарни филм “Косово: Моменат у цивилизацији”, који је у протеклих годину дана имао премијеру у многим светским метрополама, данас је први пут јавно приказан и у нашој јужној покрајини, али без присуства редитеља Бориса Малагурског, који је враћен са административног прелаза.

На премијери у Косовској Митровици, која је симболично почела у 12.44 ццасова, посланик Српске листе Игор Симић је упозорио да је на Косову и Метохији на делу оркестрирана кампања да се трајно избрише постојање српског народа.

Симић је као потенцијалну опасност навео Закон о верским слободама који би ускоро требало да буде усвојен у приштинском парламенту, и који је првобитно требало да заштити Српску православну цркву.

“Тако је било на почетку када је нацрт стигао и када смо га и ми подржали. У међувремену је стигао један амандман који каже да постоји Албанска православна црква која полаже право на имовину свих православних народа на Косову, онда је стигао и други амандман који каже да је СПЦ власник цркава и манастира, али да право управљања има министарство културе у Приштини”, каyао је Симић.

Директор Завода за заштиту споменика Зоран Гарић прецизирао је да је од 1999. до 2004. године уништено и осстећено више од 150 српских верских и културних грађевина.

Упозорио је и на праксу пустошења ризница, кријумчарења икона, артефаката и старог накита од стране појединаца и организованих група, што, како је оценио, сведочи о неспособности привремених институција на КиМ да спрече нелегалну трговину културним добрима

Докторанд Факултета историје уметности Јован Алексић казао је да морамо ширити истину о нашем страдању и нашим светињама, посебно апелујући на стари део хришћанске Европе, јер наше светиње имају универзални европски и хришцхански културни идентитет.

“Наше културно наслеђе на КиМ је наш идентитет, јер КиМ није само територија, то је наша душа, наша колевка, то смо заправо сви ми”, казао је Алексић.

Премијера филма истовремено је организована и у Грачаници, где је такође одржана трибина, на којој је градоначелник Срђан Поповић упозорио да многи неуки на КиМ данас мисле да уништавањем, оспоравањем и прекрштавањем културног наслеђа могу да униште идентитет и историју српског народа, тамо где је он као нација настао.

Поповић је истакао да се само поштовањем туђе историје и културног наслеђа показује величина свог народа, а то је у овој ситуацији неопходно да би разум победио на КиМ.

“Власти у Приштини морају да се помире са чињеницом да на Косову постоји српско културно наслеђе и да је њихова обавеза да објасне свом народу да то није никаква претња и да су се они законом обавезали да ће то наслеђе штитити”, рекао је Поповић.

На трибини је говорио и сценариста филма Милош Нинковић, који објаснио да је ауторима интенција била да покажу да је наша културна баштина истовремено и светска културна баштина и да је наша културна баштина неопходна за разумевање цивилизације каква данас постоји у Европи.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић са мати Харитином о безбедности сестринства Пећке патријаршије и изазовима

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас у Београду са …