понедељак , 25 март 2019
НАЈНОВИЈЕ

Отварањем ликовне колоније „Видовдан 2018“ у Грачаници почеле Видовданске свечаности  

  Изложбом слика Велизара Крстића,  прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“ и почеком рада 20. јубиларне ликовне колоније „Видовдан 2018“,   у Дому културе Грачаница вечерас je  званично отворена манифестација “Видовданске свечаности“.

Манифестацију је свечано отворио градоначелник Грачанице Срђан Поповић, који је казао да је велика част за општину да има једну овакву ликовну колонију са оваквом традицијом.

„ Свака ликовна колонија која је одржана у овом Дому културе,  оставила је један печат  времену. Надам се да ће и ова двадесета јубиларна колонија бити инспирисана догађајима  данашњег времена и  да ће Грачаница дати посебну инспирацију уметницима“, рекао је Поповић.

О настанку и трајању ликовне колоније говорио је Срећко Тодоровић, некадашњи директор Дома културе Грачаница  и идејни творац ове манифестације, коју је у сарадњи са тадашњим потпредседником  градске владе задуженим за културу,  Ђорђем Јевтићем и ректором универзитета у Приштини Радомиром Раком Паповићем ову идеју успео да реализује и 20 јуна 1997. године почела је са радом прва ликовна колонија у Грачаници.

Отварању ликовне колоније присуствовао је и командант војне базе Бондстил, амерички пуковник Ник Дучић, који је изразио задовољство што је вечерас имао прилику да присуствује овом догађају.

„Веома сам срећан што сам вечерас имао прилику да присуствујем  овој манифестацији,  да видим ове невероватно талентоване сликаре и њихов рад и да будем на овом месту“, казао је пуковник Дучић.

Ове године ће у Грачаници стварати и сликари са прве Колоније, тако ће у сазиву од 10 уметника, бити и тројица који су 1997. били учесници и покретачи њеног двадесетогодишњег рада.

Један од њих је  Светислав Славковић Кајзер који је изразио задовољство што ће се и на овај начин  одати  почаст и преминулим ствараоцима прве колоније, Зорану Јовановићу Добротину, једном од оснивача и најзначајнијих стваралаца КиМ, Здравку Мандићу и Александру Минићу Морвском.

Ликовна колонија „Видовдан“  један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији,  a најуспешнијим учесницима додељује се награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника.

Покровитељи колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Скупштина града Приштина-Грачаница и Општина Грачаница.

Погледајте и ...

Грачаница: „На дашњи дан пре двадесет година почело страдање српског народа, које на КиМ траје и данас“

Парастосом, полагањем цвећа на спомен обележје и поетским часом,  у Грачаници је обележена двадесета годишњица …