Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржан састанак за ЗСО

Одржан састанак за ЗСО

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина разговарао је данас са представницима образовног система о начинима на које би та област требало да буде третирана у нацрту статута Заједнице.
Чланови Управљачког тима прецизирали су да ће се, у складу са релевантним споразумима из Брисела, надлежност Заједнице српских општина протезати на област која обухвата предшколско васпитање и образовање, основно и средње образовање и васпитање и високо образовање.
Представници образовног система нагласили су да је стратешки важно осигурати право да установе тог система буду повезане са одговарајућим установама ван територије будуће Заједнице.
Такође, они су истакли да би, међу надлежностима образовног система над којим ће надзор имати Заједница српских општина, требало да буду и ученички и студентски стандард, израда програма и планова рада,  вредновање рада и надзор над стручним усавршавањем запослених, унапређивање друштвене бриге над ученицима и студентима.
Експертски тим за образовање, који су предводили ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић и начелница Школске управе Јасмина Дедић, констатовао је да од одбране права на квалитетно школовање зависи и будућност српског народа, као и очување његовог идентитета, културе и традиције.
Састанку је присуствовало и више директора и представника основних и средњих школа из општина са већинским српским становништвом

Check Also

Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Ученици основних и средњих школа на територији централног Косова и Метохије данас су, након три …