Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Захтев међународним представницима да спрече нападе на Србе

Симић: Захтев међународним представницима да спрече нападе на Србе

Посланик Српске листе Игор Симић рекао је за РТС, поводом све чешћих напада на Србе и њихову имовину на КиМ, да некима не одговара напредак Србије и да зато покушавају да увуку Србију у вртлог нестабилности.

Симић истиче да је реч о синхронизованим нападима у срединама у којима су Срби у мањини. Додаје да је циљ застрашивање повратника и Срба на Космету.

“Оно што чујемо од оник који се старају о безбедности на Ким, боље да не чујемо него да лицемерним изјавама релативизују нападе”, каже Симић.

Истиче да “тамни кругови из Приштине” покушавају да дестабилизују простор Балкана.

Симић напомиње да косовска полиција, Кфор и безбедносне службе не раде свој посао јер се дешавају инциденти који нису изиловани. Реч је о серији инцидената, а од 1. маја их је било више од 20.

Зато Српска листа, каже Симић, захтева од међународних представника да појачају превентивно деловање и присуство у српским срединама и да спрече нападе.

Истиче да данас у подне имају састанак са представницима земаља Квинте и да ће захтевати јаснију осуду напада а у наредним данима се очекује састанак и са командантом Кфора.

Симић поручује да је реч о проблему који превазилази могућности локалне полиције да реагује јер она то не жели.

Напоменуо је и да је присутно бежање од одговорности и скривање иза “траљаве косовске полиције” која не жели да ради свој посао, а у Старом Грацком је њихов припадник и вршио насиље.

“То је оно што плаши поред ћутања на отворено насиље”, наводи Симић.

Каже и да неко ствара такву климу пред договоре који се очекују у Бриселу.

Како наводи, Српска листа се диви председнику Вучићу због жеље за дијалогом са неискреним учесницима који не морајуд а испуне ни оно што су потписали.

“Кад год имамо разговоре, дешавају се етнички мотивисани напади које косовска полиција никада не региструје као етнички мотивисане”, каже Симић.

Када је реч о предлогу закона о верским слободама, Симић наводи да је он у првом читању у начелу био добар са одређеним мањкавостима, али су албански посланици поднели амандмане и обесмислили закон и угрозили заштиту имовине СПЦ на КиМ.

Међутим, каже да је Српска листа изразила оштар протест и да тај закон без гласова српских полсаника не може бити изгласан.

Извор: РТС

Check Also

Ђурић:Србија спремна за споразум о аутономији КиМ у складу са европским и светским стандардима

Харадинај треба да прихвати стварност да је Аутономна покрајина Косово и Метохија део Републике Србије, …