Главна / Друштво / Поезија Ранка Ђиновића представљена у СКЦ у Приштини

Поезија Ранка Ђиновића представљена у СКЦ у Приштини

У Српском културном центру у Приштини данас је одржан књижевни час на коме је представљена поезија Ранка Ђиновића, песника из Ђаковице.

Књижевни час је део Видовданских свечаности у којима Српски културни центра ове године по први пут учествује.

Поезију је казивала драмска уметница Јасмина Стоиљковић, а о Ђиновићевој поезији говорила је главна и одговорна уредница листа „Јединство“ Рада Комазец.

Говорећи о поезији Ранка Ђиновића Комазец је рекла да је када је у питању људски и књижевни профил песника све је знано, јасно, поуздано и тачно.

„За песника Ђиновића Метохија је реална, неописива божанска лепота која је неизбрисива инспирација и енергија, која испуњава његов песнички завет и его. Највећа суштина Ђиновићевог специфичног родољубивог певања састоји се у моћи да реалну егзистенцију преточи у непоновљиве полуге сложеног, слојевитог, вишезначногпоетског ткива, да истините по српски народ најчешће трагичне догађаје, узвиси на раван мита…“

Комазец истиче, да Ђиновић Косово и Метохију види као Хиландарску земљу, као живи српски Јерусалим, а света земља је за њега олтар пред којим ће свечано изрећи истиниту заклетву. Додаје да као и у родољубљу, Ђиновић и у љубавној поезији искрено и непосредно даје креативну дубинску слику својих испуњених или несрећних љубавних чини под прелепим небом Метохије.

„У Ђиновићевој љубавној поезији нижу се дирљиви стихови пуни нежности, чежње и среће, а прати их исповедни тон и наративност који су сликовито приказани, помало сетни и носталгични, писане слободним стихом користећи разна стилска средства и стилске фигуре. Ђиновић живи и осећа љубав и стихови настају као дивљење жени као посебном бићу, њеној лепоти која се утапа у лепоту пејзажа коју он поетски описује на мајсторски начин“, казала је Комазец.

Ранко Ђиновић, аутор неколико књига поезије и документарног филма „Универзум бола“ истакао је да му је велика част да своју поезију представи у граду који је много волео и за који га вежу лепе успомене.

„Част ми је да будем овде у Српском културном центру у Приштини, у граду који смо сви неизмерно волели и који и даље волимо и за који су везане многе наше животне одлуке и промишљања. Долазио сам често у Приштину, имао сам неке љубави из Приштине, једну сам после заволео за цео живот и посветио јој књигу. Приштина је увек била један културни центар, духовни и после Метохије заиста сам највише волео Приштину, Гњилане и Штрпце“, казао је Ђиновић.

Ранко Ђиновић је рођен 1. маја 1962. године у Ратковцу код Ораховца. До 1999. године живео је у Ђаковици, данас као изгнаник живи и ствара у Београду. Објавио је следеће књиге поезије: Са неба се све познаје , Ноћас госпо моја, Метох у пламену, Молебан, Признај да си невин, Крстопоље и Дечански бруј.

Добитник је више награда, а од Епархијерашко-призренске добио је највеће епископско признање – Повељу за оданост вери и православљу.

Check Also

“Тешка политичка ситуација на КиМ, потребне снажне одлуке”

Даљи кораци политичких представника Срба са Косова и Метохије, као и потези Београда у недељама …