Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Сачували смо институције уз помоћ државе Србије

Ракић: Сачували смо институције уз помоћ државе Србије

Свечана седница Српске листе почела је у 12 часова у амфитеатру Факултета техничких наука, којом Српска листа обележава годишњицу оснивања.Присутнима се обратио председник Српске листе Горана Ракића.

“Поштовани директоре Канцеларије за Косово и Метохију, чланови председништва, потпредседници, чланови председништва, чланови Српске листе, уважени гости.

Данас наша странка обележава годину дана свог рада. Када погледамо иза себе Српска листа је на локалним изборима освоји власт у свих десет српских општина, на парламентарним смо освојили више од 95% гласова и 9 посланика који у Приштини бране српске интересе. Српска листа је показала да није политичка странка већ институција српског народа која штити интересе и грађана.

Успели смо да сачувамо наше институције и у ових годину дана покренемо пројекте који ће унапредити живот наших грађана.

Показали смо да смо спремни да за разлику од неких из ранијих периода станемо испред свог народа, а не да гурамо народ испред себе.

Наравно, ниједан од наших успеха не би био могућ без подршке наше државе Србије, председника Вучића и директора Марка Ђурића.

Поштовани,

Анализа рада свих десет градоначелника је показала да се у руковођењу општина сви суочавамо са сличним проблемима.

– проблем безбедности, посебно у општинама на југу у претходном периоду

– недостатка средстава у складу са потребама грађана како на решавању инфраструктурних проблема, тако и за развој економије

– узурпација имовине грађана, као и имовине самих општина којима још увек управља Косовска агенција за приватизацију

– проблем незапослености наших грађана, и тешка економска ситуација расељених и повратника

Поред свих ових проблема, евидентно је да смо успели да и са новим градоначелницима добијемо квалитетне људе који успешно раде свој посао.

Овом приликом бих посебно похвалио рад градоначелника општине Грачаница, Срђана Поповића. Однос који је успео да успостави са својих суграђанима је за сваку похвалу. Срђане, добро то иде, само немој да нам се мало успаваш.

Од нових градоначелника се сигурно неће успавати Зоран Тодић, пошто му је Јаблановић оставио 3.5 милиона евра дуга, ту покушавамо да помогнемо преко наших посланика и министара али то сада иде још теже.

Мислим да има простора и да будемо мало више активнији, посебно у контактима са грађанима, а нарочито на југу након серије напада када је потребно смирити ситуацију и пружити подршку грађанима. Препорука је да се захтевају хитни састанци са командирима КПС и командантима КФОР како би се превентивно деловало.

Око економског положаја младих, конкурси које су општине на северу расписале успео је да поприлично смањи број незапослених, али је то ипак недовољно. Лично сматрам да морамо у сарадњи са нашом државом и страним донаторима обезбедимо већу подршку економским пројектима, а овде да додам, и да је Министарство пољопривреде из Приштине својим критеријумима отежало добијање субвенција. Остаје да преко Канцеларије за КиМ, подржимо пољопривреднике, посебно на југу и повећање буџета Канцеларије за пет пута у односу на прошлу годину је добра ствар.

Овом приликом имам две јасне смернице за све нас, прва се односи на учешће наших младића у КБС, апелујте на људе да не приступају овој формацији јер она није у интересу ни нашег народа, а ни наше државе. Друго питање је останак на овим просторима. Један од начина останка и борбе се тиче и Факултета. Ми морамо да дамо пример грађанима, да нашу децу не уписујемо на факултете у централној Србији већ да уписујемо овде, где ће се образовати и остати на овим просторима. Не дамо ли такав пример, немојмо да се чудимо одласку људи. Исто тако, добро је да скоро све општине финансирају стипендије добрим ђацима и студентима, и мислим да са тим треба наставити.

Препорука је да се мора наставити са унапређењем инфраструктуре. Једноставно то ствара позитиван амбијент за грађане, али поред тога и даје могућност развоја наших општина, па и економије. Између осталог могу да замислим колико би значило да Штрпце има бољи пут којим би се повезао аутопут са овом општином, или када би овде на северу уредили пут Митровица – Рашка.

Имам обавезу да вас информишем и да су наши министри и даље у техничком мандату, стим да када се тиче помоћи нашим општина и реализацији пројеката за наше општине, они су ту. Посланици су у опозицији и имају велике притиске како од стране Албанаца тако и међународних представника. Ипак, по први пут имамо овако добру екипу посланика који све раде у договору и боре се за наше интересе.

Поштовани пријатељи, ово је тек почетак, борба за бољи живот грађана је започета и одговорност је на свима нама, није лако, али не смемо да изневеримо очекивања грађана.

Знамо где грешимо, знамо где постижемо успехе, зато у наредним периоду морамо брже, јачи и боље да се боримо за наш народ и нашу Србију”

ЖИВЕЛА СРБИЈА

„Српску листу данас чине људи који имају одговор према раду, Српска листа има пуну подршку Владе РС и нашег председника господина Вучића управо је та подршка и то искуство које носимо и те како важно у временима у којима борба није ни мало лака, а од које зависи не само повратак већ и опстанак српског народа на овом просторима, видимо и сведоци смо са каквим се проблемима суочавамо ових дана. Свако наше деловање биће усмерено ка циљу останка и опстанка на КиМ“ , рекао је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

“Нема веће части и одговорности него служити својој земљи и свом народу.Нама је припала част да будемо они који ће се борити за српске интересе унутар институција штитећи безбедност свих који живе на овим просторима али и шире.Пре три године су почели напади на Србе , број се из дана у дан нажалост повећава ,нападају се Срби ,напада се нејач и они који ничим нису изазвани.Српска листа је странка која се суочава са великим проблемима и опструкцијама, ти проблеми често долазе како од Привремених институцуја у Приштини тако и од других страних елемената , рекао је Симић.

Погледајте нас овде сви различити, сви окупљени са једним циљем да останемо свој на своме да не тражимо ништа , али да остајемо ту где смо уз подрчку наравно наше земље Србије и председника Александра Вучића , рекао је Симић прекинут великим аплаузом.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда …