Главна / Друштво / Дејан Јовановић: Много значајних пројеката у циљу урбанизације Грачаница

Дејан Јовановић: Много значајних пројеката у циљу урбанизације Грачаница

Општина Грачаница и општинско Одељење за урбанизацију сутра ће у великој сали Дома културе представити план урбанизације Грачанице. На израда пројекта започетом у марту, радили су студенти архитектонског факултета у Косовској Митровици и Љубљани , као и шест експерата са архитектонског факултета у Београду. Пројекат је подржала Норвешка амбасада.

Директор општинског Одељења за урбанизам  при општини Грачанице Дејан Јовановић, гостујући у Дневнику Телевизије Грачаница, истакао је да је планом за урбанизацију предвиђено решавање многобројних проблема са којима се мештани свакодневно сусрећу, али и заштита споменика и унапређење развоја туризма у нашој општини.

“Општина Грачаница и општинско Одељење за урбанизам је са професорима и студентима са архитектонских факултета из Љубљане и Косовске Митровице у марту изложила основне потребе и циљеве у креирању урбанистичког плана, који ће изменити тренутну слику Грачанице. Највећи проблем представља магистрала која пролази кроз Грачаницу, а у поменутом плану постоји идејно решење према коме ће бити изграђене две обилазнице што је сврстано у најнеопходније за реализацију у поменутом плану”.

Говорећи о капиталним плановима, Јовановић је истакао да је и ове године извојен значајан буџет, предвиђен за инвестирање у инфраструктуру општине Грачаница.

“Неки од најбитнијих пројеката су изградња Средњошколског центра, реновирање Домова култура у околним насељима, али и завршетак одређених пројеката на којима су поново расписане тендерске процедуре због неиспуњавања захтеваних услова од стране предузимача радова, који су на тим пројектима узели тендер”, нагласио је Јовановић.

Према речима Дејана Јовановића, директора Одељења за урбанизам при локалној самоуправи, и ове године је израђена социјална карта становања.

“Недавно је положен камен темељац за изградњу шест зграда са по четири стамбене јединице у Лапљем Селу. Конкурс за доделу станова у Сувом Долу је завршен и ускоро следи и потписивање уговора, а затим и додела кључева од станова. Такође је завршен и конкурс за стамбено збрињавање и доделу грађавинског материјала, па се у скорије време очекује и подела истих будућим власницима”.

Презентација плана урбанизације Грачаница организована је у оквиру Видовданских свечаности. Одржаће се сутра у 12 сати у великој сали Дома културе у Грачаници.

Check Also

Музичка школа “Стеван Мокрањац” врши упис у први разред средње школе

Средња музичка школа “Стеван Мокрањац” Грачаница обавештава све ученике, који завршавају осми разред основне школе …