уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Јовановић: Пројекат “Урбанизација Грачанице”приоритет ОГ

„Урбанизација Грачанице” је један од најзначајнијих  пројеката, који је општина Грачаница почела са реализацијом ове године, а председнику општине Грачаница Срђану Поповићу овај пројекат је приоритет“, рекао је за емисију „Општински час“ , директор за  Урбанизам и заштиту животне средине Дејан Јовановић.

„Овај пројекат финансира Норвешка амбасада, а циљ јесте израда урбанистичких  и архитектонских планова за Грачаницу као и њен урбанистички развој. Много урбаних елемената недостају Грачаници, бициклистичке стазе, пешачке зоне ,шеталишта, зелене површине, паркинг,решење за санацију Јаловине и речног корита.Пројекат има 4 фазе и то: архитектуру, урбано планирање, одрживи развој и туризам. На овом пројекту раде студенти архитектуре из  Љубљане и Косовске Митровице и одељење за Урбанизам  општине Грачаница“.

Према речима Јовановића за око 15 дана ће бити започети радови на изградњи пута од Дома културе”Грачаница”  до ЕТЦ.

„Први пројекат који ће ускоро бити  започет  у оквиру „Урбанизације Грачанице“ то је изградња пута од  Дома културе до излаза Грачанице  тј.до маркета ЕТЦ. Надам се да ће следеће године  почети радови на обилазници која је преко потребна Грачаници  и тако ће бити олакшан саобраћај .Обилазница је планирана у  североисточном делу Грачанице, изнад  Јаловине“.

Што се тиче нових стамбених зграда у Лапљем селу, рок за завршетак радова је три месеца.

„Недавно је положен камен темељац за  шест нових стамбених јединица у Лапљем селу  са укупно 24 стана и свака породица ће имати и по 3 ара плаца. Конкурс јесте завршен за доделу станова али ако се укаже потреба за новим конкурсом , ми ћемо расписати.Ови станови су углавном за социјално угрожене породице и младе брачне парове.Оно што бих додао , поделили смо и доста грађевинског материјала на територији општине Грачаница. Ове године за аплицирало је 529 грађана за станове, а 379 за грађевински материјал“.

 

Укупан буџет за капиталне пројекте за ову годину износи 3.566.000 евра. Новац који долази са централног нивоа је 2.200.000 евра,1. 366. 000 евра су сопствени приходи .Општински буџет за капиталне инвестиције је подељен по одређеним одељењима са наменским трошењем средстава, док су параметри о расподели средстава  по одељењима одређени од стране централне власти. Буџет је расподељен по администрацији, Јавним службама, Урбанизму,  И Одељењима  за  образовање и здравство.Општина Грачаница је једина општина која има највећи број градилишта отворених у односу на величину општине и самог буџета“.

Најбитније је да ће се боље живети и да пуно радимо,  а све заслуге преписују се градоначелнику општине Грачаница Срђану Поповићу јер инсистира да се што више ради, да све што је започето буде у што краћем року завршено. Много посла је у наредних неколико месеци,али очекујем и велики успех за све нас и бољу будућност.

Капитални пројекти општине Грачаница за 2018 годину:

Средњошколски центар,обданиште у Угљару, изградња пута Батусе-Враголије, реконструкција пута Ливађе-Коњух, изградња стамбених зграда у Лапљем селу, нова балон сала у Доњој Гуштерици.

Пројекти  за  које је у току тендерска процедура:

Изградња нове примарне собраћајнице, реконструкција школа у Батусу, Доњој Гуштерици, Сувом Долу, Сушици и Лепини , домова културе у селима општине Грачаница,асфалтирање локалних улица, изградња дечијих игралишта као и  набавка спортских реквизита за школске установе.

Наслеђени пројекти који нису завршени, а  расписан је тендер за њихов завршетак:

Изградња фискултурне сале у Лапљем селу, обданишта у Горњој Гуштерици и изградња цркве у Чаглавици.

Емисију „Општински час“ рализује НВО „Центар за медије и економски развој“.У наредним емисијама са новим темама о раду осталих одељења Општине Грачаница.Следећа емисија 29.јуна у 12 часова.

 

 

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …