уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Поповић: Урбанизацијом Грачанице градимо будућност и урбани дух

Општина Грачаница и Одељење за урбанизам,  представили су данас план урбанизације Грачанице  у великој сали Дома културе. На изради пројекта урбанизације који је започет у марту, радили су студенти и професори архитектонског факултета из Љубљане и Косовске Митровице, а финансијски га је подржала Норвешка амбасада.

Суштину и значај пројекта представио је председник општине Срђан Поповић.

„Мислим да је пројекат урбанизације Грачанице један од најбитнијих и да ће за време мог мандата бити и окончан. Као  што сам говорио  на сваком састанку свим представницима из међународне заједнице,  Општина Грачаница је руралног типа и  преко нам је потребно да  добије тај урбани дух који је, између осталог, веома битан за опстанак младих. Свуда у свету млади људи из мањих средина иду у веће-градове, а овде код нас је то веома осетљиво питање, зато што је везано за опстанак Срба на Косову. Мени је драго да су ову идеју веома озбиљно схватили,  како директор тако и остали из Одељења за урбанизам и да су вредно радили на свему овоме, а захвалио бих се и Норвешкој амбасади која је подржала овај пројекат, као и Канцеларији за питања заједница“, истакао је Поповић.

Урбанизацијом желимо да трансформишемо Грачаницу у град, истакао је директор Одељења за урбанизам Дејан Јовановић , који се, такође, захвалио Норвешкој амбасади и Канцелирији за питања заједница које су подржале пројекат као и Дому културе и  Радио Телевизији Грачаница.

„Грачаницу урбанизујемо реално, са јасним циљевима који реално могу да се одраде на терену. Желимо да Грачаница има свој урбанистички план, да се плански гради, шири и реконструише“, нагласио је Јовановић.

Професорица Архитектонског факултета у Косовској Митровици Саја Косановић је напоменула да су сви професори,  проблему који им је општина Грачаница представила, приступили прво са образовне и истраживачке стране.

„Грачаницу смо разумели као једну средину која није ни урбана ни рурална, а која дефинитвно треба да буде подвргнута урбанизацији и то не само да би добила изглед града,  него да би се пре свега побољшао кваллитет живота“, истакла је  професорица Архитектонског факултета у Косовској Митровици Саја Косановић.

Пројекат Урбанизација Грачанице финансира Норвешка амбасада, а имплементиран је од стране Канцеларије за питања заједница, Одељења за урбанизам општине Грачаница и Туристичке организације Грачанице.

У изради пројекта били су укључени професори и студенти Универзитета за архитектуру из Љубљане и Архитектонског факултета из Косовске Митровице.

Погледајте и ...

Сутра потписивање Протокола о сарадњи градских општина Града Београда и општина на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић …