Главна / Друштво / “Косовски божури” од Дечана до Грачанице у Америци

“Косовски божури” од Дечана до Грачанице у Америци

Од Дечана до Грачанице укратко би се могло описати гостовање „Кососвских божура“ у Америци.
Како по репретоару који је био инспирисан овим српским манастирима, тако и по учесницима – деци из српских енклава са Косова и Метохије, али и по местима у којима су концерти одржани – српских храмовима на подручју Чикага и дела Индијане. Десетодневни сусрети „Божура“ са најборојнијом српском заједницом у Америци почели су 1. јуна концертом у храму „Светог Стефана Дечанског“ а међу последњим је одржан 9. јуна у Грачаници, оној, новој, у Америци, манастиру у којем је седиште истимене епархије СПЦ.

Током овог концерта оснивач ансамбла Ивана Жигон уручила је владики Лонгину књигу „Симонида као поетска инспирација“ у којој је њена мајка, недавно преминула глумива Јелена Јовановић Жигон, сакупила 101 песму о Светој царици Симониди. Том приликом је истакла да вера у срцима Срба није просторно ограничена, што доказијуе и постојање Грачанице у Америци.

“Косовски завет је инспирација која је одржала наше претке и држи нас овде у Америци да останемо верни православњу и српском имену. Хвала вам што нас на свој начин инспиришете и подсећате на наше светиње”, захвалио се „Кососвским божурима“ на гостовању у Америци епископ новограчанички и средњезападноамерички Лонгин.

Гостовање у Америци десеточлани ансамбл „Кососвских божура“, који су одржали концерте у десет српских храмова, завршио је у недељу 10. јуна наступом у храму „Светог Архангела Михајла“ у Ленсингу крај Чикага, наводи се у саопштењу.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Помоћ народним кухињама у Рашко-призренској епархији

Покрајинска влада Војводине  данас је  упутила контингент хуманитарне помоћи народим кухињама на подручју Епархије рашко-призренске …