НАЈНОВИЈЕ

Грачаница: Обележена педесета годишњица КУД „Симонида“

Отвореном изложбом слика  и концертом народних игара, културно уметничко друштво  “Симонида” из Грачанице   обележило је  50 година постојања.

Након  отварања изложбе слика из најранијег периода рада и постојања КуД  „Симонида, као и првих представа аматерског позоришта „Јанићије Поповић“, о чему је говорио  публициста Ђорђе Јевтић,  један од оснивача и значајних културних посленика са овог поднебља, у великој сали Дома културе одржан је концерт , на коме су представљене песме и игре из свих крајева наше јужне покрајине.

Присутне је поздравио и Срећко Тодоровић,  који је, поред тога што је и сам један од оснивача и учесника у раду КУД „Симонида“, покретач и идејни творац многих културних манифестација на овом простору.

„ Када сам са 13 година,  по први пут у овом Дому културе, у оној малој сали, стао на даске које живот значе,  играјући у представи „Максим Црнојевић“  код чувеног Ђолета Јевтића, нисам ни слутио да ћу се на тим даскама задржати пуних 50 година. Данас вам могу рећи да оне заиста „живот значе“,  а  ово је јубилеј којим ретко ко може да се похвали“, казао је Тодоровић.

КУД “Симонида” постоји од 1968. године, од када је и освојио велики број признања и награда на многим манифестацијама и фестивалима широм Србије, међу којима су Новембарска награда града Приштине и Повеља Културно просветне заједнице Србије.

Управо своје златне дане, пре 1999. године, овај КУД обележио је бројним самосталним и фестивалским наступима широм Србије.

У раду и развоју  овог културно- уметничког друштва, као и аматерског позоришта „Јанићије Поповић, учешће је узело више стотина младих из Грачанице и околних српских средина.

Од 1999. године, КУД “Симонида” ради при Дому културе Грачаница, а чланови овог друштва су ученици основних и средњих школа са простора централног Косова.

Прослава која је  одржана у склопу Видовданских свечаности у Дому културе “Грачаница”, наишла је на велико интересовање мештана Грачанице и околних српских села, који су уживали у сваком наступу.

Погледајте и ...

Ђурић: Kрајњи циљ бомбардовања није и неће бити остварен

Kрајњи циљ НАТО бомбардовања – да Срба више не буде на Kосову и Метохији није …