Главна / Вести / Косово и Метохија / Датуми се усклађују, састанак Вучића и Тачија могућ до краја јуна

Датуми се усклађују, састанак Вучића и Тачија могућ до краја јуна

ЕУ ради на утврђивању датума за нови састанак председника Александра Вучића и Хашима Тачија, а очекује се да би до тог сусрета требало да дође до краја јуна, сазнаје РТС у Бриселу. Као могући датум састанка се помиње 24. јун.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да Европска служба за спољне послове тренутно ради на усклађивању термина за нову рунду дијалога Београда и Приштине на највишем политичком нивоу.

Напомиње се да то није једноставно, како због обавеза два председника, тако и шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, која посредује у њиховом дијалогу.

Као могући датум састанка на највишем политичком нивоу помиње се 24. јун.

“Нова рунда се свакако неће одржати 27. јуна због пута шефице европске дипломатије Федерике Могерини”, потврдили су извори Танјуга у Бриселу.

Тиме су демантовани наводи косовских медија да је наставак дијалога предвиђен управо за 27. јун, и да су већ упућени позиви странама у дијалогу.

У дипломатским изворима блиским канцеларији Федерике Могерини напомиње се и да је висока представница 25. јуна у Луксембургу, где председава Савету шефова дипломатија ЕУ, а да 28. и 29. јуна учествује на самиту лидера ЕУ.

За који год датум да се договоре, фокус састанка Вучића и Тачија биће првенствено на елементима нове фазе дијалога ради свеобухватне нормализације односа и правно обавезујућег споразума, док ће имплементација до сада постигнутих договора бити на другом месту, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Европска служба за спољне послове у контакту је са обе стране у дијалогу када је реч и о наставку техничког дела разговора.

Приштина је отказала учешће на претходној рунди техничког дијалога, који је био планиран за 7. јун, због незадовољства агендом односно разговорима о томе докле се стигло у изради нацрта о Заједници српских општина.

У Бриселу нису могли да потврде да ли ће због оваквог става Приштине бити промене агенде техничког дијалога, али су навели да ће се разговарати ”о свим договорима које нису испунили било Београд, било Приштина”.

У овом тренутку нема најава да би се технички дијалог Београда и Приштине могао одржати пре дијалога на високом политичком нивоу.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Нове мере Владе: Самоизолација продужена са 14 на 28 дана, викендом забрањено кретање од 15 часова

Према речима министра Златибора Лончара, због недисциплине грађана, викендом ће бити продужен полицијски час. Према …