Главна / Друштво / Трећи Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ/SHIELD у Грачаници од 22. до 24. јуна

Трећи Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ/SHIELD у Грачаници од 22. до 24. јуна

Трећи Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ/SHIELD одржаће се у Грачаници од 22. до 24. јуна 2018. године у дворишту ОШ “Краљ Милутин”. Фестивал организују НВО Ред Змаја из Грачанице, Туристичка организација Грачанице и удружење Бели Орлови из Београда. Организовање фестивала су подржали: општина Грачаница, Мађарска амбасада у Приштини и хотел Грачаница. Медијски покровитељ фестивала је РТВ Грачаница а помоћ у организацији фестивала пружају и Дом културе Грачаница и ОШ “Краљ Милутин”.

Основни циљеви фестивала су промоција средњовековне историје, културе, традиције, вештина и заната, као и подизање свести о значају и очувању културног наслеђа.

На фестивалу се очекује више од 100 учесника из Србије и Мађарске који ће својим присуством учинити да се на кратко оживи дух средњег века у Грачаници. На фестивалу ће бити приређен богат забавни и културно-уметнички програм. Пријављене екипе ће учествовати на средњовековним турнирима у витешким борбама, стреличарству, бацању секира, рвању и бацању копља. Осим такмичарског дела фестивала, програм садржи и бројна друга дешавања, као што су: дефиле учесника кроз Грачаницу, интерактивне радионице средњовековних заната, ликовну колонију, изложбу слика „Штитови на фрескама светих ратника“, концерт средњовековне музике и богат програм за децу.

У оквиру изложбеног простора на месту одржавања фестивала, посетиоци ће имати прилику да прошетају кроз средњовековни витешки камп, да пробају делове витешке опреме, као и да купе локалне сувенире.

Check Also

“Средњи век за децу” у Грачаници за новосадске ученике и децу домаћине

У оквиру акције “Свим срцем за дечији осмех”, у Грачаници од јуче бораве ученици и …