Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић на Светски дан избеглица: Расељени са Косова и даље немају могућност да се врате

Јевтић на Светски дан избеглица: Расељени са Косова и даље немају могућност да се врате

„У тренутку када би питање повратка требало да буде давно затворена тема, ми данас и овог 20. јуна на обележавању и овог Светског дана избеглица говоримо о бројки од 200 000 оних који су расељени са Косова и чињеници да они који желе да се на Косово врате за то немају прилику, а неки од њих живе у нехуманим условима који су недостојни човека“, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић поводом Светског дана избеглица.

Оценио је да у повратку расељених све институције, чиниоци и друштво у целини морају уложити више напора јер свих ових година није било жељених резултата.

 „Обележавња Светског дана избеглица треба да буде подсећање да су они који су некада живели у својим домовима данас далеко од њих и то је тако већ 19 дугих година. У великом броју градова на Косову у којима су Срби раније живели данас Срба нема а градови попут Мушутита и Ђаковице су забрањени градови за расељене чак и за једнодневну посету, што је веома тужно“.

Изразио је бригу што су услови за повратак али и опстанaк на лошем нивоу.

„Брине ме то што се они који су се вратили и даље нападају, што велики број случајева узурпиране имовине и даље чека епилог у судовима, што је еконосмка ситуација у повратничким срединама веома лоша, што се жеља од стране расељених да посете своје светињe и данас дочекује негативно, а највише ме брине што је и после толико година међусобно поверење које би требало да буде кључ успеха да се расељени врате и даље нарушено“, рекао је министар, нагласивши да је заједнички имeнилац свих који се данас налазе ван својих домова исти а то је да су протерани са својих имања и да нема разлике у патњи и болу који сви они осећају због неправде која им је нанета.

Онима који желе да се врате је поручио да се од њиховог повратка неће одустати.

„Уложићемо сав свој труд да вам повратак омогућимо јер право на повратак и слободан живот је основно право свих и ми ћемо се за то и борити. Молим вас и данас да своја имања не продајете и будете упорни у намeри да се вратите јер ћемо једино тако успети у ономе чему сви тежимо, а то је да поново буде ваше оно што вам је некада припадало“, закључио је Далибор Јевтић.

Check Also

Брнабић: Приштина да укине таксе, треба да олакшавамо трговину

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у Лондону, на самиту о Западном Балкану, да Приштина …