понедељак , 18 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Песнику из Новог Сада, Ивану Негришорцу награда „Златни крст кнеза Лазара“

Жири књижевне манифестације „Видовданско песничко бденије“ 2018 која се одржава у Грачаници одлучио је да најважнија  награда „Златни крст кнеза Лазара“ припадне Ивану Негришорцу, песнику из Новог Сада, саопштио је Дом културе.

„У песничком опусу Ивана Негришорца ради се о аутентичном искушавању слободе и то у свим сферама људскости“, каже се у одлуци жирија и дадаје да песникова рана „неоавангардна поезија устаје против поетичких принуда, тако и Негришорчева садашња религиозно-патриотска поезија устаје против политичких принуда почетка 21. века“.

Друга награда под називом „Грачаничка повеља“ припала је Братиславу Р. Милановићу, песнику из Београда. 

Он је „саживљен с митском сликом и уграђује у ткиво своје песме, ослоњен на наслеђе европске књижевности“, закључује жири.

Весна Капор књижевница из Београда добила је трећу награду „Кондир косовке девојке“ јер су њени романи и приповетке „интимне теме и одјеци колективне историјске судбине“.  

Четврта награда „Перо деспота Стефана Лазревића“ припала је Оливери Недељковић, песникињи из Чачка за поезију која трага за „апсолутном чистотом, појединачног и општег“, саопштио је жири који је радио у саставу: песникиња Злата Коцић, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар Жарко Миленковић. Додела награда је 27. јуна 2018. године у 20 часова.

Жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ који је радио у саставу: мр Петар Ђуза, сликар Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награда за животно дело „Лонгин“ додели сликару и историчару уметности Александру Ђурићу из Београда, а награда за младог уметника „Димитрије Поповић“ сликару Филипу Ристићу из Штрпца. Додела награда је 25. јуна 2018. године у 20 часова.

Погледајте и ...

Милан Гајић: Косово и Метохија у срцу

Збирка песама “Идила се у сну снила” Милана Гајића привукла је пажњу љубитељима лепе писане …