уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Брисел, настављен технички дијалог уочи сусрета Вучића и Тачија

У Бриселу је настављен технички дијалог Београда и Приштине, чије преговарачке тимове предводе директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и главни преговарач Приштине Авни Арифи. Данас се ће се одржати састанак на највишем политичком нивоу између председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

Разговори на техничком нивоу почели су упетак а настављени су јуче. Током јучерашњег дана није саопштено више детаља о разговорима а ниједна од страна се није обраћала медијима, јавља дописник РТС-а у Бриселу.

Према незваничним информацијама, на столу су отворена питања попут формирања Заједнице српских општина, енергетике и моста у Косовској Митровици.

Последњи пут разговори на техничком нивоу су вођени средином марта када није било напретка. У међувремену је дошло до тензија у односима две стране.

Данас ће се Александар Вучић и Хашим Тачи састати на највишем политичком нивоу.

Како кажу упућени, разговори би могли да утичу на примену раније постигнутих споразума.

Како јавља дописник РТС-а, ако све буде по плану, разговори би требало да почну око 15 часова. Вучић би најпре требало да се састане са Федериком Могерини а затим је предвиђено да се одржи заједнички састанак са приштинском делегацијом.

Тема разговора би могли да буду елементи споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине.

Александар Вучић и Хашим Тачи се други пут ове године састају у овом формату.

Уочи састанка, председник Александар Вучић је рекао да нема превелика очекивања али да је реч о прилици да се изнесу и заступају интереси Србије и спремност Београда за компромис.

Увече би могло да буде познато да ли ће разговори бити корак ближе компромису, како би он могао да изгледа и који су следећи кораци у овој фази дијалога.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …