уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Промовисан “Видовдански гласник” и представљен стваралачки портрет проф. др Драгише Бојовића

Стваралачки портрет професора др Драгише Бојовића представљен је данас у Дому културе у Грачаници, када је одржана и промоција „Видовданског гласника“.

Видовдански гласник је часопис за књижевност и културу, који излази у оквиру Видовдаснког песничког бденија. Овај часопис покренут је 1990. године. Издавач је Дом културе Грачаница, а први уредник био је управо професор Бојовић.

„Текстови објављени у овогодишњем Видовданском гласнику су текстови превасходно писани за ову прилику, а настоје да укажу на постојање савремене мисли о Косову, а да то није повратак старим сазнањима и ономе што је већ познато. Између корица овог часописа нашли су се текстови у којима аутори наглашавају значај Видовдана и Косова и Метохије на савремену културу, стварање, књижевност, уметност, друштво и живот“, истакао је Жарко Миленковић, уредник Видовданског гласника.

О стваралаштву једног од најзначајнијих писаца са Косова и Метохије говорили су Жарко Миленковић, проф. др Драгомир Костић, публициста Ђорђе Јевтић, проф. Александра Костић и књижевник и композитор Драган Ничић Циноберски, који је у част професора Бојовића отпевао своју нову композицију.

Професор Драгомир Костић је истакао да је велика је част говорити о професору доктору Драгиши Бојовићу, поготово у овој приштинској средини у којој се он и формирао.

„У нашем народу се с времена на време појаве особе које својим радом и својим залагањем обележе време у коме живе и стварају, утискујући у њега нешто своје и особено. За те људе у уобичајеном говору кажемо да су „људи институције“,“ људи громаде“, а један од њих је данас свакако професор Драгиша Бојовић“, истакао је Костић.

„Бојовић је између осталог писао и за „Приштински магазин“ и није било броја без његовог текста. Писао је о свему али посебно су били драгоцени његови научни правци из историје српске цркве и духовности о српској средњовековној књижевности за које се определио као ужу научну област“, рекао је, између осталог,  Ђорђе Јевтић.

„Професор Бојовић се бави изучавањем историје старе српске књижевности, а посебан значај је његово изучавање светотачке библијске књижевности где је на првом месту у Европи. Са пуним правом, као изучавалац старе српске књижевности, тврдим да би требало да се организује најмање дводневни међународни научни скуп који би осветлио дело овог професора и научника“, истакла је проф. Александра Костић.

Захваливши се својим пријатељима који су организовали промоцију његових дела, професор Драгиша Бојовић је истакао да се увек враћа и пише о свом завичају.

„Мој стваралачки портрет је доста разуђен. Ја се уздам у Бога да ће нешто остати од онога што радим и да ће се нешто препознати. Оно што педесет четири моје године показујем, је да се увек враћам завичају, односно у извориште. Мој завичај је Ибарски Колашин а извориште Приштина и све што сам у научном и стваралачком смислу постигао има своје корене управо ту“, нагласио је овај истакнутни стваралац са Косова и Метохије.

Професор доктор Драгиша Бојовића је научни рад започео на институту за српску културу у Приштини већ у својим двадесетим годинама живота. Врло брзо је наставио као асистент, затим доцент, ванредни и редовни професор на Филолошком факултету у Приштини, а након Приштине у Косовској Митровици, данас ради на Филозофском факлтету у Нишу као редовни професор и поред тога ради на докторским студијама у Крагујевцу и Косовској Митровици.

Погледајте и ...

Школа балета Грачаница отвара одељење у Шилову и припрема прву балетску представу на КиМ

Школа балета отворена је крајем фебруара прошле године у Грачаници. Од првог дана па до …