Главна / Култура / Додељене награде “Лонгин” и “Димитрије Поповић”. Отворена изложба “Видовдан 2018.”

Додељене награде “Лонгин” и “Димитрије Поповић”. Отворена изложба “Видовдан 2018.”

Традиционално, уочи Видовдана, додељује се награда “Лонгин” за свеукупно стваралаштво у области ликовне уметности, као и награда Димитрије Поповић, најуспешнијем младом ствараоцу. И ове године десеторо учесника стварало је на ликовној колонији “Видовдан 2018.”. Светислав Славковић Кајзер, Драгољуб Станковић, Биљана Вуковић, Велизар Крстић, Филип Ристић, Миодраг Анђелковић, Неда Крстић, Гордана Јанков Казимировић, Мирјана Анђелковић и Јелена Крстић Андабака, нашли су се у овогодишњој селекцији. Био је то, по речима Небојше Јевтића, својеврсни спој младости и искуства, додир стваралаца из изолованих средина са савременим српским сликарима, продубљивање и померање у поетици која се дефинисала као Приштинска школа.

Уметнички савет и жири Ликовне колоније „Видовдан 2018“ у саставу: мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства, Маја Тодић, академски сликар и Небојша Јевтић, историчар уметности, уредник ликовног програма Дома културе „Грачаница“, донео је одлуку да се награда „Лонгин“ додели историчару уметности и сликару Александру Ђурићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности. Награду „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог ствараоца на колонији, жири је доделио Филипу Ристићу из Штрпца. 

– Јако ми је драго што сам добитник ове плакете, мислим да је веома важно да се неке ствари не забораве и да их врло добро памтимо – рекао је по уручењу награде млади Филип Ристић.

Добитник награде Лонгин, Александар Ђукић захвалио је свима, а посебно жирију на додељеном признању.

– Ја се налазим у периоду када се своде животни и каријерни резултати и гледам свет из обрнуте перспективе. Нисам човек испред слике, него иза слике. Дошао сам овде зато што сам схватио да људи око мене који ми додељују ову награду, са ивице провалије, физичке егзистенције и сопственог опстанка имају снаге да мисле о другоме, о култури, о уметности – рекао је Александар Ђурић на додели.
„Специфичним поступцима и личним изразима уметници одају индивидуалне, различите зраке препознавања, који спојени зраче једну вишеслојну уметничку целину. Од реалних, асоцијативних и експресивних предства косовскометохијског пејзажа, преко димнамичних израза, иконичких визија, до формалних апстрактних представа. С тога, ова изложба представља хетерогени скуп радова насталих на идеји личних истина стваралацa „- каже Небојша Јевтић, историчар уметности.
Награду Лонгин овогодишњем добитнику доделила је Маја Тодић, академски сликар, док је награду Димитрије Поповић уручио председник општине Грачаница Срђан Поповић. Мајице са ликом Димитрија Поповића награђенима је уручила Димитријева мајка Јоргованка.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић нагласио је да је одржавање ове колоније, као и свих других манифестација културе од великог значаја за општину.

– Када ликовна колонија крене, за нас то значи, да је то почетак прославе Видовдана. Верујем да ће тако бити и убудуће. Уметницима који су дошли из целе Србије желим да кажем да су оставили један битан и значајан траг за нас овде – рекао је, отварајући изложбу, Срђан Поповић.

Check Also

У Грачаници обележен Светски дан поезије и шест деценија часописа Стремљења

Светски дан поезије, који се обележава 21. марта, а установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. …