Главна / Култура / Одржана свечана Видовданска седница

Одржана свечана Видовданска седница

У великој сали Дома културе данас је нешто после 13 сати одржана свечана Видовданска седница, која се традиционално одржава дан уочи великог празника Видовдана.

Присутним званицама, гостима Видовдана, представницима цркве, локалне самоуправе и институција позивом на веру  у Бога, јединство, праштање и покајање, први се обратио игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион.

“Једна од највећих уметности је како сачувати здрав однос са другим човеком и како га сачувати.То је оно што је у нашем животу највише нападано и зато нам је друштво у кризи. Ми људи који служимо светоме алтару треба да и себе подсећамо али и вас да треба да се свакога дана изнова враћамо реалности косовског завета, реалности исповедања царства небеског сада и овде,јер како знате овоземаљако је за малена царство, а небеско је довека”, поручио је игуман Илариони честитао Видовдан.

Присутнима се обратио и председник општине Грачаница Срђан Поповић.

“Видовдан је уз Савиндан најзначајнији духовни, национални и културни моменат у српској историји, народном памћењу и стварању. Нема ни једног важног догађаја унашој прошлости у који није уграђен Видовдан Видовданска етика и косовски завет у сва дела, велика и мала уграђивао се Видовдан, уграђивао се у све важне особине и вредности хришћанске цивилизације која је у српском случају добила видовданску боју. Можда се овај историјски поглед чини као сувише једноставан,можда је након свега што се догодило најлакше рећи шта ми корисно имамо од те дуге видовданске историје и зашто нам је Видовдан важан, шта нас је окупило данас овде? Одговор је једноставан. Сабрала нас је снага завета, жртве и непролазних дела наше прошлости. Све оно што је настало пре Видовдана, укључујући и нашу Грачаницу улива се у њега као у велико језеро духа, националног идентитета и особености”, поручио је градоначелник Поповић.

Честитајући празник Видовдан, званицама се обратио и председник привременог органа општине Приштина-Грачаница, Љубинко Караџић.

“Трудили смо се и трудимо се да наша страдална прошлост не буде и будућност. Трудили смо се такође у претходном периоду да олакшамо живот нашим суграђанима. Град Приштина је у том смислу у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Владом Републике Србије реализовао многобројне пројекте. Изградили смо мостове, делили помоћ у грађевинском материјалу социјално угроженим породицама, изградили смо гостинску кућу овде у Дому културе,поделили једнократне помоћи различитим категоријама социјално угрожених породица. У дане када се подсећамо и са дивљењем размишљамо о својим прецима који су се жртвовали овде на Косовском пољу, размишљамо и о својим потомцима којима желимо да усадимо косовски завет као животни образац, да се са истим пожртвовањем и ревношћу се жртвују на одређеним пољима и областима”, истакао је Караџић.

У оквиру Видовданских свечаности вечерас у 20 сати ће бити одржан концерт Симфонијског оркестра и хора РТС-а, а након  тога “Видовданско песничко бденије”.

Check Also

Жарко Миленковић: Књига у доба короне

Од самог почетка ванредног стања поводом епидемије корона вируса, Дом културе у Грачаници осмислио је …