Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић и Шарчевић на свечаној академији Универзитета у КМ

Ђурић и Шарчевић на свечаној академији Универзитета у КМ

Приштински Универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици данас слави свој дан. Свечаној академији Универзитета присуствовали су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Дјурић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.Данашњи дан је прилика да се сетимо великог Доситеја Обрадовића који нас својим делом и својим примером учи како да се кроз тешка времена водимо знањем и књигом. Данас из Косовске Митровице целој Србији и српском народу показујемо да смо ми Срби народ Видовдана“, поручио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Косовској Митровици на Универзитету Приштина који данас слави свој дан.
Ђурић је указао да је „Видовдан заједнички именитељ свим Србима, ма где се налазили.
„Видовдан је празник који нас опомињеи подсећа да смо као народ у прошлости уложили много како би смо данас имали право да говоримо својим језиком, пишемо својим писмом… и да се са поносом сећамо великих дела наших предака“, нагласио је Ђурић.
Он је додао да је „сваки народ заједница прошлих, садашњих и будућих генерација“.
Ђурић је подсетио да се ове године обележава стогодишњица великог ослобођења и уједињења.„Ово је година у којој се подсећамо и да смо као народ били први велики европски народ који је изнео терет борбе са надмоћним силама Осовине и захваљујући огромним жртвама дао допринос победи савезника“, рекао је Ђурић и додао да су неки „та наша дела можда и заборавили и не цене их, али ми их се сећамо“.
„Данас из Косовске Митровице поручујемо целој Србији да никада нећемо одустати од Видовданског завета, да никада нећемо престати да будемо народ Видовдана, да се никада нећемо уплашити, побећи и одустати од онога што је наше и да ћемо увек, баш овде на Косову и Метохији бити свој на своме. Бићемо и народ видовданске будућности који ће сваке године да се хвали да има више студената који уписују Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици“, поручио је Ђурић.
Он је додао да ћемо се сваке године „хвалити да у породилиштима широм Косова и Метохије имамо више беба и да са оптимизмом и вером у бољу будућност и решеношћу да се сачувамо и одбранимо“.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију честитајући празник уз поздраве председника Александра Вучића изразио уверење да ће српски народ на Косову и Метохији будуће Видовдане дочекати у срећи, радости и бољим околностима.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да образовање у нашој јужној покрајини мора бити квалитетно као и у свим осталим деловима Србије, да је држава Србија присутна на свим нивоима образовала и утицала на то да овај Универзитет буде видљивији и да млади након завршене средње школе остају овде.
„Обавеза државе Србије јесте да помажемо, улажемо и да инсистирамо на квалитету јер је квалитетна настава једина алтернатива младих људи. Квалитетна настава и високо образовање је нешто што ће бити заштитни знак Републике Србије“, поручио је Шарчевић.
Говорећи о Универзитету у Београду као расаднику свих универзитета у региону, Шарчевић је рекао да је та пракса и данас настављена у само Србији и са својим народом.
Шарчевић је рекао да је циљ његовог министарства повећање броја стипендија, укључивање привреде и препознавање дуалних профила тако да млади људи већ током студија имају сигурност да ће их чекати озбиљан и добар посао.
„Влада напредује, финансије су б оље, очекујемо улагања у свим областима, пре свега у високо образовање. То је нешто штоја протажирам у оквиру ресорног министарства и ка Влади“, истакао је Шарчевић.
Он је додао да ће се кроз нови фонд за науку који ће бити познат већ крајем септембра покренути нови циклуси истраживања.
„Радимо на новој стратегији образовања и науке до 2030. године у коју ћемо укључити, поред амбиција и реалне показатеље како би то остварили“, рекао је Шарчевић.
Министар просвете на крају излагања честитао је празник Видовдан и Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић подсетио је присутне да је овај Универзитет основан 1970. године.
„Од тада па до данас улога наших факултета остала је иста – обављање образовне и научне делатности. Били смо и остали ослонац нашег народа и наше државе на овим просторима, храм науке, културе, историје и традицијје у коме су се бранили правни, политички и државни интереси“, рекаоје Грбић.
Он је истакао да је Универзитет заједно са својим народом био обесправљен, прогнан али никада поражен.Додао је да данас Универзитет Приштина има десет факултета са 10.000 студената.
„Наш императив мора бити развој и јачање Универзитета у оквиру образовног система Републике Србије. У томе нам је потребно разумевање као и морална и материјална помоћ наше државе. На првом месту министарства просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије за Косово и Метохију“, нагласио је Грбић.
На крају свог обраћања Грбић је студентима Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици поручио да су они највеће богатство Универзитета.
„Упијајте нова знања јер ваша младост и ваше знање стечено на овом Универзитету чине нашу основну снагу. Стремите новим висинама али никада не заборављајте ваше темеље“, поручио је Грбић.

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …