понедељак , 18 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Ђурић: Бићемо изненађени ако Приштина испоштује неки договор

Вест одавно није када Приштина не поштује неки споразум, казао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додао да би сада била вест и да би се изненадили да Приштина почне да се придржава неког договора, да почне да поштује дату реч.

“То када вређају, користе запаљиву реторику, причају глупости о некаквој трериторији којом не располажу, више није никаква новост”,  казао је Ђурић и подсетио да је Косово и Метохија територија Србије по нашем Уставу и по резолуцији 1244.

Додао је да не би саветовао никоме да се претерано ослања на обећања Приштине, јер вест ће бити када почну да неко обећање поштују.

Говорећи о посети европског комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана Београду, који је навео да је КиМ отворено питање, али да има и других важнијих тема, Ђурић је казао за ТВ Прва да су за Србију јако важне релације са ЕУ.

“Често на тим разговорима је доминантна тема управо КиМ, а то смо могли да чујемо и јуче, да је то била једна од важнијих тема и могу да кажем да председник Александар Вучић и наша страна се на сваком састанку боре да афирмишу интерес Србије по овом питању и са земљама које признају и са земљама које не признају независност”, казао је Ђурић.

Навео је да Албанци у Приштини имају подршку Америке и неких других западних земаља када се говори о независности Косова, али да је обавеза Србије да побољша међународне позиције Србије.

“Захваљујући напорима и председника Вучића и напорима Владе, позиција Србије је знатно ојачана. Значајно је и то што се у Србији економија подиже, зато што се Косово и Метохија данас брани и снажном економијом, инвестицијама, институцијама које боље функционишу и снажнијиом укупном међународном позицијом Србије и зато је важно да се предузимају сви ти напори и да се разговара и са земљама које су признале независност”, навео је Ђурић.

Упитан да прокоментарише наводну изјаву француског председника Емануела Макрона да Србију треба казнити зато што инсистира да неке земље повуку независност Косова,Ђурић је казао да није видео ту изјаву, те да није сигуран да је изјава дата баш на тај начин.

“Али, оно што могу да кажем, нема сумње да има много држава које би желеле да Србија реши питање КиМ на начин на који су они то учинили”, казао је Ђурић и додао да Србија по том питању има другачији став, али да се разговара и са државама које су признале независност, са циљем да се изнесе аргументација и да се упознају са положајем Срба на КиМ.

“Положај Срба на КиМ је тежак, компликован, они су изложени претњама, нападима врло често и треба заједнички у међународној заједници да се дође до концезуса да се то питање реши, а не да остане трајно онако како је Приштина замислил”, рекао је Ђурић.

Упитан да ли се могу очекивати нова повлачења признања независности Косова, Ђурић је казао да се напорним радом Владе, дипломатије Србије и председника Вучића долази до помака и да неке земље мењају свој став.

“У многим од тих земаља промениле су се и власти у односу на период пре пет и 10 година када су неки Албанци куповали та признања, тако да сада ми оживљавамо традиционална пријатељства која Србија има и честитам нашој дипломатији, председнику и свима који су се трудили по том питању. Сигурно је да ће бити и даље”, рекао је Ђурић.

Извор: Танјуг

 

Погледајте и ...

Коснет: Косову потребан споразум и одговорно руководство

Приштини је потребан споразум са Београдом, који ће резултирати “узајамим признањем”, али и одговорно руководство, …