Главна / Култура / Бојан Суђић: Наступ у Грачаници је привилегија за нас

Бојан Суђић: Наступ у Грачаници је привилегија за нас

Већ је постала традиција да на Видовданско песничко бденије наступа  Симфонијски оркестар и Хор РТС-а, на челу са маестром Бојаном Суђићем. Очигледно је да грачаничка публика жељно ишчекује и са великим уживањем испрати овај наступ.

“Ми се држимо једног опробаног рецепта мењајући наслове, али сваки пут припремајући програм, који је пре свега комуникативан и популаран у смислу односа са публиком јер наша мисија није да доносимо тешке и суморне ноте, наша мисија је дан покажемо да смо кроз наша најлепша дела уметничке музике део једне заједничке Европске културне традиције. На таквом концерту где се заједно приказују таква дела, ми сви заједно постајемо део једне велике уметности, која не познаје ни границе ни било какве препреке, већ овакав концепт може да се приреди било где у свету, са пуно успеха на исти начин, а чини ми се да је то и грачаничка публика препознала и сваке године толико дирљивих контаката и успомена носимо из Грачанице”, нагласио је у интервјуу РТВ Грачаница маестро Бојан Суђић.

Симфонијски оркестар и Хор РТС-а има наступе у многим светским метрополама, али наступ у Грачаници, према речима маестра Суђића, за њих претставља посебну привилегију.

“Без обзира на све проблеме и препреке који се дешавају, овај наступ је пред крај наше сезоне, која је била изузетно напорна са много концерата. Међутим, ја се у овом тренутку не сећам ситуације да сам био испуњенији и срећнији, без обзира на величину прилике и на веома значајна светска признања која сам до сада добијао, као данас овде у Грачаници. Ово је једна врста привилегије за нас, да на неки начин попунимо изражену потребу овдашњег становништва јер је то наша мисија”, истакао је шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС-а, Бојан Суђић.

Он је напоменуо да је њихова мисија да кроз најлепше примере показују колико је уметничка музика веома комуникативна и колико је она општеживућа у сваком појединцу, без обзира шта му све време свира на радију. Једино је мера изложености одређеној врсти културе та која одређује да ли ће нам се нешто допасти или не.

„Због тога ми покушавамо да на овај начин укажемо колико је ова врста музике коју ми свирамо благотворна за комплетан дух и тело, јер она просто чини човека бољим, мисаонијим, духовнијим, хуманијим“.

„Моја порука је да смо сви ми једно, да нема Срба на Косову и Метохији, у Београду или негде другде већ да бисмо сви требали и те како да водимо рачуна о свима нама. Косово и Метохија је један од епицентара наше духовности, наше цивилизације, памћења и идентитета и било шта друго би било непримерено рећи јер ви реално представљате чуваре наше државе и нашег памћења и наше заједничке породице. Свест о вашој посебној улози овде је за све нас велика снага и за мене лично јер КиМ представља сам наш извор, наш свети грал и једино чувајући га на овај начин на који га ви чувате надајмо се да ћемо опстати и да нећемо тек тако лако одступити од самих себе“, истакао је Суђић у интервјуу за РТВ Грачаница.

 

 

 

Check Also

Рецитатори из ОШ „Краљ Милутин“ Грачаница и Гимназије Лапље Село на републичком такмичењу

Невена Недељковић – ученица Гимназије Лапље Село, Алина Ибро и Хелена Поповић – ученице ОШ …