уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

У цркви у Бадовцу обележена слава Свете Анастасије српске

Данас је у Новом Бадовцу испред новосаграђене цркве служена литургија и освећење звона. Звоно је поклон мештана села Словиња новосаграђеном храму и житељима Новог Бадовца. Наиме, звоно је преживело минирање храма посвећеном Светом Николи  и звоника, након чега је премештено у порти манастира Грачаница.

На освећењу звона окупили су се мештани, као и људи из околних села и њихови гости. Међу гостима био је и мађарски амбасадор  Ласло Маркуз. Мештани Новог Бадовца нису крили своје задовољство што су добили храм и звоно.

”После прогона из Словиња минирана је црква, једино је звоно преживело рушење. На моју иницијативу звоно је уз благослов владике Теодосија поклоњено овој цркви”, изјавио је Живојин Станишић, мештанин Бадовца.

”Нама мештанима изградња цркве много значи. Добили смо цркву коју ћемо користити. Хвала владики који је дао благослов за изградњу ове цркве”, изјавио је мештанин Сретен Недељковић.

Директор Јавних служби у општини Грачаница и председник одбора за изградњу храма Владица Трајковић рекао је да је напорима и прилозима верног народа, уз благослов његовог преосвештенства владике рашко-призренског Теодосија црква саграђена, и да се сада радови финализирају на њеном уређењу. Највећи финансијер градње храма је општина Грачаница.

”Градња цркве је започета 2015. године, а парцелу је поклонила општина Грачаница, која је у највећој мери финансирала њену изградњу. Први добротворни концерт организовало је удружење ”Славуј” за израду иконостаса. Велику захвалност изражавам мештанима села Словиње, који су донирали звоно за овај храм. Овим нећемо да окончамо наше активности, већ почињемо сакупљање прилога за изградњу звоника”, рекао је Трајковић.

Литургију и освећење звона служио је јереј Дарко Маринковић, уз саслужење монаштва епархије рашко-призренске.

”Данас смо се окупили овде да прославимо Свету Анастасију српску, мајку Светог Саве којој је црква повећена, као и освећењу звона. Звоно је деветнаест година стајало у манастирској порти. Онда смо на иницијативу мештана Словиња, звоно однели у ливницу у Централној Србији, где је оно реконструисано и сада ће оно красити ову цркву. Надам се да ће дуго одјекивати овим просторима”, рекао је јереј Дарко.

Новосаграђена црква посвећена је Светој Анастасији српској, која је била мајка Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

Погледајте и ...

Шабан Шаулић погинуо у удесу у Немачкој

Певач народне музике Шабан Шаулић настрадао је након удеса у Немачкој. То је за “Новости” …