Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Србима на КиМ није у интересу замрзнути конфликт

Јевтић: Србима на КиМ није у интересу замрзнути конфликт

Србима на Косову и Метохији није у интересу замрзнути конфликт већ да се дође до компромисног решења које ће обезбедити мир и стабилност и нормалан живот, изјавио је функционер Српске листе Далибор Јевтић.

“Из замрзнутог конфликта ми смо излазили све слабији, некако смо увек били на губитку када год смо имали замрзнути конфликт и сваки пут је неки наредни покушај решавања одређених питања био лошији од претходног решења, и то не само када је у питању Косово”, рекао је Јевтић Тањугу.

Поручује да Срби на КиМ желе коначно да живе нормално у окружењу у коме се неће говорити о политичким већ о неким другим темама.

“То је за нас важно”, подвлачи Јевтић и примећује да о КиМ говоре поједини из централне Србије који о Косову не знају готово ништа и можда никада тамо нису били, али себи дају за право да Србима у јужној покрајини говоре како треба да живе.

Ту, како каже, мисли на оне који имају “најјачу реторику” и себе називају највећим патриотама и који су за Видовдан најгласнији.

За нас Србе са КиМ Видовдан је сваког дана и ми ваљда боље знамо шта је за нас добро. То је исто као када бисмо ми који живимо на КиМ говорили људима у Београду како да живе са својим комшијама”, приметио је Јевтић.

Оцењује да косовски Срби немају увек разумевање оних који би њихов положај да искористе за стицање политичких поена, за разлику од председника Александра Вучића који, како каже, говори са реалног аспекта и разуме положај Срба на КиМ због чега има највећу подршку народа.

“Народ види ко је тај који их разуме и зато они који нас не разумеју не би требало да говоре о нашим животима. На крају је закључак и самог председника да је боље да се дође до компромисног решења и трајног мира него да се наставе тензије, сукоби и замрзнути конфликт. Он разуме да ћемо ако буде дошло до одлагања доћи само у тежи положај”, каже Јефтић.

Подсећа да је упркос оштрој реторици дијалог у Бриселу настављен и да је направљен договор да се настави са решавањем односа Београда и Приштине што је допринело да на неки начин тензије мало спласну, али не у мери у којој се то очекивало.

Каже и да изјаве учесника након последње рунде дијалога у Бриселу указује да међународна заједница, пре свега Брисел и Вашингтон, желе да ово питање и сам дијалог доведу до крајње фазе пре избора за Европски парламент.

“Пошто се они одржавају следеће године, врло је јасно да говоримо о роковима који су или до краја ове године или до почетка наредне. Послата је врло јасна порука да времена нема пуно и што је важније да ће бити изузетно тешко”, рекао је Јевтић.

“Позиција Хашима Тачија није добра”

Сматра и да позиција Хашима Тачија није добра, јер, каже, он нема подршку свих политичких странака на Косову да води дијалог, што га ставља у незавидну ситуацију.

Питање је, каже, и да ли ће Тачи за оно што буде договорио имати подршку у косовској скупштини и водећих политичких партија.

На питање да ли то може да доведе до дестабилизације, Јевтић одговара потврдно и додаје да и Тачи, али и други албански лидери који подржавају дијалог, највише рачунају на улогу САД која је за Албанце увек била важна.

“Ту је она карта на коју албански лидери који подржавају дијалог играју. Изјава коју је Тачи дао после дијалога у Бриселу када је рекао да су ствари тешке, али да нема другог излаза говори да је порука посредника у дијалогу јасна – или договор или нема ништа од евроинтеграција и подршке најмоћнијих земаља у решавању неких других питања”, додао је он.

Јевтић о формирању ЗСО

Одговарајући на питање у вези са формирањем Заједнице српских општина, Јевтић каже да технички процес није споран, али да ће бити споран правни оквир који треба да се направи на Косову.

Зато се, како каже, негде говори да ће у коначном споразуму бити нешто додатно дефинисано што ће омогућити да се ЗСО формира са овлашћењима које треба да има у оквиру онога што је договорено у Бриселу.

Уз констатацију да у Бриселском споразуму стоји да ЗСО треба да се формира у складу са косовским законима, Јевтић истиче да то не значи да је неко у Брисел отишао да преговара о стварима које су већ у законима, већ да је потребно “нешто ново” и да се створи правна могућност да ЗСО буде формирана.

“Сада се ту помињу две опције – или креирање новог закона који ће то омогућити, или промене Устава који ће такође то омогућити. И у том смислу се све чешће може чути да ће у том коначном споразуму бити договорено нешто што ће се звати ЗСО плус и што ће омогућити да Срби добију ширу аутономију”, рекао је Јевтић.

Напомиње да остаје да се види колико је то тачно, јер, подсећа, није први пут да се појаве неке медијске спекулације.

Али оно што је дефинитивно када се говори о нечему што може бити крање обавезујући споразум мислим да је врло јасно да циљ треба да буде нешто што ће у дугорочном смислу обезбедити мир и ресавање вековног сукоба између Срба и Албанаца”, казао је Јевтић.

Када је реч о учешћу Српске листе у косовској влади, Јевтић подсећа да су они поднели оставке након напада на директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића 26. марта, те да су те оставке одбијене.

“Ми обављамо наш посао у техничком мандату, не присуствујемо седницама владе већ обављамо унутар министарстава на чијемо смо челу све оне послове за које смо на крају и задужени”, рекао је Јевтић који подсећа да положај политичких представника Срба на Косову није лак.

Додаје да се са Албанцима мора сарађивати, али да сарадња не сме бити као у прошлости већ се морају градити односи поверења унутар институција како би се то рефлектовало на свакодневни живот грађана.

Упитан какву би поруку Срби са КиМ упутили председнику који води разговоре у Бриселу Јефтић је рекао да “живот мора да победи и да онда неће бити никаквих проблема”.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Срђан Поповић положио камен темељац за проширење школе “Краљ Милутин”

Председник општине Грачаница Срђан Поповић положио је камен темељац за изградњу анекса Основне школе Краљ …