понедељак , 18 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Вучић на састанку балканске четворке: Косово тема испред свих

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Солуну, пред почетак састанка балканске квадрилатерале, да ће од Грчке и Румуније, које нису признале независност Косова, тражити да остану чврсте у свом ставу.

Александар Вучић је новинарима у Солуну рекао да ће на састанку говорити о односу Београд и Приштине и наставку дијалога.

“Две од три земље (учеснице састанка) нису признале Косово и од њих ћу тражити да остану чврсте у свом ставу. А нашим бугарским пријатељима ћу покушати још једном да обајсним који су наши ставови”, рекао је Вучић.

На питање о недавној опасци Јоханеса Хана да није Косово “све и свја” кад је реч о напретку Србије на путу ка ЕУ, Вучић је рекао да на састанцима са страним државницима, који обично трају два сата, од 120 минута разговора, о Косову разговарају 119 и по минута.

“А, пола минута пред излазак на конференцију за новинаре причамо о осталом. Просто људи треба знају и да не помисле да постоји нека друга тема која може да се мери и пореди са Косовом”, рекао је Вучић српским новинарима.

“То знају и наши међународни, пре свега западни партнери, а друго је представа за јавност”, додао је Вучић.

Упитан “има ли шатл дипломатије на дневном нивоу и шта се сада дешава са преговорима”, он каже: “Лагао бих ако бих рекао да немамо сваке недеље неки разговор. Имамо, што је и нормално. Да ли има помака, да ли се догодило нешто значјано – није. То је све што могу да кажем, све остало не би било фер и не би било тачно”, закључио је Вучић.

Председника Вучића и остале високе госте у Солуну дочекао је грчки премијер Ципрас, уз велико интересовање новинара.
Осим Вучића и домаћина Ципраса, састанку присуствују и премијерка Румуније Вјорика Данчила и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Према најави скупа, након дочека гостију, биће одржан састанак представника четири балканске државе.

Потом ће разговори бити настављени на радној вечери, након које ће се учесници обратити медијима.

Инфраструктура у фокусу састанка

Четврти сусрет квадрилатерале највећим делом је посвећен инфраструктурним пројектима – у области путне, железничке и енергетске инфраструктуре, а уочи самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, који се одржава крајем недеље у Софији.

Приликом последњег сусрета четворке у Румунији, најављено је формирање Радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација, како би се реализовали договорени пројекти.

Зато ће у Солуну бити одржан и састанак министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић са ресорним колегама из Грчке, Румуније и Бугарске.

На састанку у Букурешту било је речи и о ауто-путу Темишвар-Београд, ауто-путу ка Бугарској, затим ка Скопљу, али и како модернизовати пругу Ниш – Димтровград – бугарска граница, како ојачати дигиталну инфраструктуру. То ће свакако бити теме и солунског састанка.

Не мање важан резултат тешње сарадње четири земље јесте и увећање робне размене Србије са партнерима из “четворке”, што је праћено и растом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље. Како се очекује, разговараће се и о будућности Западног Балкана у Европској унији, посебно наше земље.

Премијери Грчке, Бугарске и Румуније – три земље чланице Уније, више пута су поновили да је Балкан неотуђиви део европске идеје и да Србија не може више бити изван европске породице, те да јој треба помоћи и усмерити како би се створио и званичан статус Србије као чланице Уније.

То је посебно значајно, имајући у виду да ће, након Аустрије, председавање Европској унији у првој половини 2019. преузети Румунија.

Извор: Танјуг, РТС

Погледајте и ...

Поповић: Косово је Србија, државу неће добити

Иако су пре једанаест година, уз нескривену подршку појединих западних земаља, “шиптарски сепаратисти” у Приштини …