уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Округли сто – Здравствена заштита у српским срединама

Данас је у просторијама Дома Културе у Грачаници одржан округли сто на тему ”Будућност и перспектива функционисања институција социјалне и здравствене заштите у оквиру Заједнице српских општина”, у организацији невладине организације Центар за Мир и Толеранцију. Учесници ове дебате били су представници здравствених организација и социјалних служби које раде у српским срединама на територији Косова и Метохије. Главне теме биле су рад здравствених установа, пружање здравствене заштите, стручност медицинског особља, као и рад социјалних служби.

Др Мирјана Димитријевић  директорка Дома здравља у Грачаници овом приликом упознала је панелисте са радом ове установе и њеним капацитетима.

”Примарна здравствена заштита на теритирији централног Косова је на врло високом нивоу. Поред  Дома здравља који се налази у Грачаници, располажемо и са мрежом амбуланти које се налазе у готово свим селима са српским становништвом. Наша установа броји преко 500 запослених, од чега је 27 лекара. Једини проблем са којим се суочавамо јесте недостатак таблетираних медикамената, док ампуларне медикаменте имамо у довољним количинама. Разлог томе је сложена царинска процедура, тако да испоруке лекова имамо на тромесечном нивоу. То представља главно незадовољство грађана и примедбу на рад наше установе”, рекла је др Димитријевић.

Клиничко болнички центар представљао је директор ове установе професор доктор Братислав Лазић и истакао да је ова установа најстарија и најелитнија здравствена установа на целој територији Косова и Метохије, и да остварују одличне резултате.

”Наша установа је најстарија и најелитнија установа која ради на Косову и Метохији, а слободно могу рећи и шире. Имамо 180 доктора специјалиста који су врхунски стручњаци, као и докторе који чекају на специјализацију. Као КБЦ остварили смо одличне резултате и тиме поставили стандарде здравствене заштите. Тренутно имамо хиперпродукцију кадрова на нашим просторима и са огромним проблемом њиховог запошљавања”, рекао је проф. др Лазић.

Испред општине Грачанице говорио је директор Одељења здравствене заштите др Небојша Миловановић.

”Ја као директор Одељења здравствене заштите у општини Грачаница имам одличну сарадњу са свим здравстеним установама које се налазе на нашој територији. Имамо дијагностички центар који прижа лабораторијске и биохемијске анализе свим грађанима. Главни проблем са којим се суочавамо је простор, односно зграда болнице која је започета, а за чији завршетак недостају средства”, истакао је др Небојша Миловановић.

Поред поменутих, учесници дебате били су и представник Одељења здравствене заштите из општине Партеш Божидар Трајковић, представници здравствених институција, и Центара за социјални рад као и грађани.

На крају панела учесници су се сагласили да је потребно уложити додатни напор како би се здравствена заштита подигла на виши ниво.

Погледајте и ...

Шабан Шаулић погинуо у удесу у Немачкој

Певач народне музике Шабан Шаулић настрадао је након удеса у Немачкој. То је за “Новости” …