уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Марко Ђурић: “Косовски Албанци нервозни због спречавања нових сукоба”

Најновији напади Фатмира Шехолија, Рахмана Раме и Рамуша Харадинаја на Србију и њено руководство показују колико су они нервозни због инсистирања на томе да се спрече нови сукоби и формирање такозване војске Косова, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.Директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли је за косовске медије рекао да је истраживање института на чијем је челу дошло до података који указују да српски председник преко министра за одбрану Александра Вулина и директора владине Канцеларије за КиМ Марка Ђурића врши притисак и уцењује припаднике косовских безбедносних снага српске националности да напусте ту институцију.

“Србија и њен председник се на законом заснован начин супротстављају формирању туђе војске на делу своје територије и то раде у складу са домаћим и међународним правом”, рекао је Ђурић и подсетио да Резулуција 1244 изричито забрањује присуство туђих војски на КиМ, изузев мисије КФОР-а.

Указао је да би такозвана војска Косова служила искључиво за нове сукобе и да изазове сукобе међу Србима.

Ђурић је додао да су се Србија и њен председник нашли на мети најгорих напада због политике која штити међународно право и не жели да допусти формирање војске у којој би као некада ударао Србин на Србина.

Према његовим речима, због тога је за албанске медије Вучић сатанизован и из њиховог угла нападнут и означен као нови српски Обилић и Милош, а на нашу несрећу и срамоту, док се бори и суочава са огромним изазовом решавања проблема који нам је остављен, нападнут је и блаћен усред Београда од оних који су се договорили да ће да га нападну шта год да уради по питању КиМ, само да би дошли на власт и могли да пљачкају оно што је остало од земље након њиховог деценијског иживљавања.

“Зато су се на тако бруталан и агресиван начин окомили по овом питању на председника Вучића и на српске институције, а наша срамота је да осим тог напада појединци у Београду, у тренутку када се председник труди да спасе оно што се може спасти по питању КиМ, нападају га због тога што покушава да заштити српске националне интересе у јужној покрајини”, навео је Ђурић.

Према његовим речима, потпуно је јасно да постоји договор да се нападају српски председник и државно руководство.

“Самим тим, реч је очигледно о истом нападу који долази из два правца, са једне стране од екстремних Албанаца који нападају политику Србије и Вучића и, са друге стране, неодговорних појединаца попут Ђиласа, Јанковића и Јеремића који желе да профитирају на питању КиМ”, подвукао је Ђурић.

Нагласио је да су они показали колико су штете нанели за време своје владавине, те да сада настоје да дођу поново у позицију власти, јер им је “каса очиглегледно пресушила”.

“На тај начин би могли да наставе деценијско иживљавање и разарање српских институција”, упозорио је Ђурић.

 

Ђурић је указао да напади на Србе на КиМ нису случајни и без политичких мотива, а иза свега тога стоји политика која има за циљ да застраши Србе на Косову и Метохији.

“Деценијама сви знамо да напади на Србе нису ненамерни, као што знамо да иза њих стоји политичка кухиња која има за циљ да Србе на КиМ застраши, јер би поједини политички кругови који су водили рат против наше земље највише волели да Срба на КиМ нема”, поручио је Ђурић поводомнапада на младића српске националности у Прилужју.

Ђурић је новинарима рекао да сада, када се воде преговори, исти ти желе да кроз притисак на Србе и иживљавање над онима који су ненаоружани, пошаљу поруку како ће се понашати према Србима уколико им наша земља не буде чинила политичке уступке.

Директор Канцеларије за КиМ указао је да није престала обавеза међународних снага да осигурају ред и мир на КиМ.

“Политичка клима на којој се напади дешавају искључиво је одговорност Албанаца. Ничија деца на КиМ не би требало да буду мање сигурна због политичких или у овом случају екстремистичких разлога”, рекао је Ђурић.

Нагласио је да се о нормалном животу може говорити само уколико су деца свих националности сигурна.

Поводом информације да је више од 200 Срба из Ђаковице на списку оптужених за наводне ратне злочине против цивилног становништва на територији те општине, Ђурић је рекао да, пре свега, нико од представника Албанаца није одговорао за злочине, убиства и киднаповања.

“Сви ти људи говоре да треба да се процесуирају злочини друге стране. Наравно да сви злочини треба да се процесуирају, али прво треба стати пред огледало и почистити своје двориште”, поручио је Ђурић.

Тај списак је наводно косовском Специјалном тужилаштву проследила цивилна организација из Ђаковице под називом “Група цивилног друштва за прикупљање доказа о ратним злочинима и припремању кривичних пријава против српских криминалаца током рата”.

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …