Политика

Дачић: Очекујемо одлучније деловање међународне. заједнице према кршењу права Срба на КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су, као и да је њихова доследна примена кључни чинилац напретка и залог опстанка и вредности на којима се човечанство заснива, али и да Србија очекује већу пажњу и одлучније деловање међународне заједнице према дуготрајној и тешкој дискриминацији и кршењу основних људских права над Србима на Косову и Метохији. 

Он је то рекао на Сегменту на високом нивоу 55. заседања Савета УН за људска права у онлајн формату и истакао да је Србија снажно посвећена заштити и промоцији људских права, као једном од темеља нашег друштва, опредељеног да живи у атмосфери толеранције и солидарности, наводи се у саопштењу Министарства.

Он је истакао да свет данас обилује примерима кршења основних људских права, као и да за Србију, трагедија кроз коју већ више деценија пролази део њеног становништва у Аутономној Покрајини Косово и Метохија представља посебно болан и неприхватљив пример. 

„Наш народ на Косову и Метохији већ четврт века живи у атмосфери страха од прогона и насиља. Србима су систематски ускраћена многа основна људска права, гарантована Повељом УН и другим темељним међународним документима, укључујући право на слободу кретања, на слободно изражавање воље на изборима, право на имовину, економски развој, па чак и право на живот“, рекао је Дачић.

Према његовим речима на територији КиМ је угрожен опстанак једног народа на његовим вековним огњиштима, због чега никога не треба да чуди чињеницу да је у оваквим условима, повратак на Косово и Метохију за више од 200.000 лица, која су дуже од 25 година у интерном расељењу, незамислив, као и да је више од 14 одсто преосталих Срба напустило простор КиМ и то само у протеклих годину дана. 

„У низу континуираних једностраних потеза Привремених институција самоуправе у Приштини, најновији је нелегална одлука о укидању промета српске валуте – динар на простору Косова и Метохије. Суштински циљ оваквих потеза потпуно је јасан – нестанак српске популације са простора Косова и Метохије. Ова одлука суштински води ка економском исцрпљивању најрањивијих сегмената популације, чиме се отежава или комплетно спречава прилив социјалних давања и зарада, не само корисницима, већ и институцијама које се финансирају из буџета, попут болница, школа и других установа од општег значаја“, рекао је Дачић.

Како је рекао, не треба посебно подсећати да примарна одговорност за превазилажење наведеног трагичног стања и омогућавање услова за одрживи повратак, уз постизање трајног решења расељења, лежи на надлежним телима Уједињених нација и подршци кључних политичких фактора унутар међународне заједнице.

Због тога, истакао је Србија очекује већу пажњу и одлучније деловање међународне заједнице према овој дуготрајној и тешкој дискриминацији и кршењу основних људских права над Србима на Косову и Метохији. 

Дачић је рекао и да Србија придаје највећи значај промовисању стандарда људских права и јачању капацитета за њихово спровођење, што чини својим објективним и неселективним приступом, уз јачање националног законодавства и унапређење постојећих механизама, као и да у складу са праксом активне сарадње са Саветом за људска права, Србија има отворен позив специјалним процедурама.

„Подсећам и да је Србија прошле године у оквиру Четвртог циклуса Универзалног периодичног прегледа у интерактивном дијалогу представила свој национални извештај. Србија је тада прихватила више од 90 одсто препорука, демонстрирајући тиме своју посвећеност њиховој реализацији. Србија је у претходној години учинила додатне кораке којим су унапређени њени капацитети за реализацију националних циљева у погледу јачања владавине права у домену људских права“, рекао је он.

Према његовим речима, то се посебно односи на питања положаја избеглица, права деце и права особа са инвалидитетом, као и на искорењивања расне и верске дискриминације и подстицања на насиље с тим у вези. 

Он је најавио да се ускоро очекује и усвајање нове Стратегије за решавање питања избеглица и интерно расељених лица  за период од 2024. до 2030. године, као и да је Србија дубоко уверена у значај мултилатерализма и дијалог као најбољи начин решавања бројних изазова са којима се човечанство суочава у овом све компликованијем међународном окружењу.

„И даље непоколебљиво верујемо у систем међународног права заснован на Повељи УН. Ценимо да је допринос сваке земље понаособ важан у овом глобалном мозаику, а Република Србија ће наставити да пружа своју подршку овим стремљењима“, закључио је он.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон