уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Поповић обишао жетвене радове

Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је данас жетвене радове на подручју локалне самоуправе.

Након престанка падавина  и стварањем бољих услова на терену , на подручју општине Грачаница настављена је жетва пшенице. То је био један од главних повода да председник општине Грачаница Срђан Поповић обиђе жетеоце и увери се у квалитет радова и овогодишњи принос.

Поповић је обишао радове у атару села Сушице и том приликом са пољопривредницима разговарао и о проблемима са којима се сусрећу током жетве.

„У пар наврата имали смо и састанке са пољопривредницима у циљу побољшања услова. Тренутно располажемо малим буџетом за пољопривреду, али радимо на томе да наредне године буде већи. Пољопривреда је једна од основних грана развоја наше општине и зато смо у сталној комуникацији са надлежним министарством како би стање поправили. Један од начина су субвенције и ове године успели смо да региструјемо највећи број пољопривредника, и оне који до сада нису конкурисали, тако да верујемо да ће износ који се додељује по хектару колико толико унапредити њихов рад“, казао је Поповић.

Према његовим речима, пољопривредницима ће помоћи и Земљорадничка задруга у Доњој Гуштерици која ће ускоро у потпуности бити у функцији.

Као и ранијих година пољопривредници су незадовољни откупном ценом пшенице, па је углавном предају на чување у силосе.

„Тренутна откупна цена је 16 центи, не исплати се, али морамо да радимо. Министарство за пољопривреду треба више да уради и да подстицајним мерама помогне пољопривреднике“, каже Ратко Митић из Сушице.

„Да није субвенција били бисмо у губитку, јер у некој мери надокнаде ниску цену жита. Надамо се да ће бити боље, зато се мучимо и радимо. Очекујемо да заживи Земљорадничка задруга и да ће бити лакше“, каже Драгутин Јовановић који обрађује четири хектара земље.

Пољопривредници истичу да ове године велики проблем представља и нижи принос жита због обилиних киша у протеклом периоду.

Извор: Општина Грачаница

Погледајте и ...

Сутра потписивање Протокола о сарадњи градских општина Града Београда и општина на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић …