уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Бресје: Насилни покушај премеравања Величковићеве имовине

Представник Агенције за приватизацију који није желео да се представи, већ два дана, уз подршку двадесетак косовских полицијаца, долази на врата породице Мирослава Величковића у Бресју захтевајући премеравање његовог дворишта и тврдећи да је власник те парцеле „Кожара“ из Митровице. Величковић, са друге стране, поседује сва документа о власнишву плаца од 7,55 ари још од 1982. године, које је признала и Општина Косово Поље.

Представник Агенције који није желео да се представи тврди да поседује докуметна о власништву из 2015. године. Та документа, међутим, није желео да да на увид Величковићима који, са друге стране, имају поседовни лист и сва потребна документа о куповини плаца још из 1982 године, а које је Општина Косово Поље признала још 2013. године. Без обзира на то, анонимни представник Агенције већ други дан долази са двадесетак полицијаца и геометром како би извршио мерења. Величковићи то нису дозволили, што је довело до расправе.

„Ово је имовински спор и ово ће се решити у суду јер копија плана не постоје. Ово не постоји, ви имате јарана у Општини и одељењу за катастар. Сви су вам јарани тамо. Ја не могу као институција да извадим а ви сте све извадили папире, не знам како“, тврдио је представник Агенције док му је Величковић показиовао документа.

После полусатне расправе и уз посредовање полиције ситуација се смирила.

„Тврде да су власници овог земљишта од 2015. године, али ми тај папир нису показали. Они нису хтели да прихвате моје папире које поседујем од 2011 и 2013. године које су ми они из косовских власти признали на основу мојих решења из 1982. године, али они то нису хтели да признају“, каже Величковић тврдећи да се нису ни представили ко су.

„Само знам да су они из Полиције у Косову Пољу, а човек из Митровице се није представио, верујем да је из неке Агенције“, казао је Величковић за РТВ Ким.

„Ја сада чекам папир из Митровице који доказује да власник парцеле није „Кожара“, него сам власник ја и они ће за пет дана поново доћи али без органа безбедности јер је њих срам и виде да нису ни требали да буду овде присутни. Верујте да не знам због чега је полиција била овде данас, они су били овде и јуче, наводно да одржавају ред“.

У Полицијској станици у Косову Пољу, међутим, нису желели за РТВ Ким да објасне због чега је двадесет полицијаца дошло данас код Величковића, а присутни припадници органа безбедности нису хтели да покажу никакав налог за улазак у посед ове српске породице.

Међутим, како тврди супруга Мирослава Величковића, Славица, током јучерашњег дана и поменути представник Агенције и представници полиције били су много непријатнији, те да су јој претили и хапшењем.

„Рекли су ми – „Хоћемо да те хапсимо“, ја сам им рекла „хапсите ме“. То су ми рекли и полицајац и полицајка, нека шефица. Рекла сам им да могу и да ме убију, али само да преко мене мртве могу да прођу у двориште. Онда је дошао тај човек који се представља као власник, убеђивао ме је, претио“, каже Славица додајући да није хтео ни да се представи.

Мирослав Величковић је поменути плац купио пре 36 година, ту је саградио кућу и ресторан „Живин гај“ који је до ратних дешавања био један од најпосећенијих у Косову Пољу. Сада су Величковићи једна од ретких српских породица која је остала да ту живи, упркос спаљивању куће и ресторана и дугогодишњим притисцима.

„Појављује се та „Кожара“ и они тврде да су они власници ове земље, међутим, нема никаквих доказа да је то тако. Они су дошли без икаквог решења да изврше премеравање, хтели су насилно то да ураде, међутим ја им нисам дозволио, нити ћу дозволити све док сам ја власник овог земљишта. Ја сам ово земљиште купио, тих 7 ари и 55 квадрата. Ја сам то купио, нисам ја добио, нису мени дали, него сам ја ово купио“, каже Мирослав Величковић.

Мирослављев братанац и први комшија Новица Величковић сматра да је овакав поступак косовских институција, а пре свега полиције још један вид притисака на преостале Србе у Бресју да се иселе одатле.

„Ово је атак на преостало српско живље да се исели, етничко чишћење. Ово је сад атракција. Преко пута је дошла општина како би се овде градили стамбени блокови или не знам шта. То некоме из косовских власти одговара, дошли су да нас застраше, да нас као и 80 година протерају и као што су покушали и 2004. године када је био погром, али ми смо се поново вратили овде и покушаћемо да останемо овде“, каже Новица коме је у мартовском погрому запаљена кућа.

Осим Величковића у Бресју тренутно живи мање од тридесет српских породица. Некада је у овом селу надомак Косова Поља било 250 српских кућа. Преостали Срби настањени су око православне цркве Света Катарина која је у матровском погрому такође претрпела штету.

Извор: Радио КиМ

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …