понедељак , 18 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Ђурић открива: Приштину хвата нервоза, биће још провокација! 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је изјавио да Приштину хвата нервоза и да ће бити још провокација јер се “ствари после јако дуго времена не одвијају сасвим по вољи тамошње сепаратистичке политичке елите”.
телеграф.рстелеграф.рс

Он каже да је забрињавајући начин на који се начин та нервоза манифестује.

– Подсећам вас да се не ради само о демонстрацијама силе и претњама силом, већ да смо у кратком периоду имали два случаја рањавања српских младића, што се није догодило неколико година, јер Приштина је имала вољу и интерес да се такве ствари не догађају. Ово је показатељ да они губе тло под ногама, али проблем је што су жртве тог политичког тектонског покрета у Приштини наша деца.

Ђурић каже и да се те провокације не дешавају случајно.

– Након вишегодишњег искуства са политичарима из Приштине, знам да се провокације ове врсте најчешће не дешавају случајно и без сагласности тамошњих кључних политичких актера, укључујући иностране актере. Небитно је да ли се Харадинај извинио или изразио жаљење, важно је то што су наши суграђани и сународници, након одлучних порука из Београда, ослобођени. Не мислим да је крај оваквој врсти провокација, јер у наставку дијалога Приштина ће се осећати све нервозније и осујећеније, а тамошња политичка елита у таквим ситуацијама не уме да реагује другачије него произвођењем нестабилности. Верује да су ослобађању Срба тог дана допринеле поруке председника Вучића везане за дијалог, али и енергична јавна реакција Ане Брнабић на самиту са лидерима региона и Европе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију истиче и да је Србија против формирања војске на својој територији, како год се она звала и да питање учешћа Срба у тзв. Косовским снагама није само политичко питање.

– Та формација је заметак нечега што би , према плану Приштине и њених западних ментора, требало да прерасте у праву војску. Срби на КиМ такву формацију с разлогом доживљавају као претњу сопственој безбедности, јер шта може бити сврха њеног постојања него претња Србима и Србији. Зато, када говоримо о томе да се не сме дозволити да удари Србин на Србина, то није метафора, већ сасвим буквална порука – рекао је Ђурић.

Извор: Блиц

Погледајте и ...

Коснет: Косову потребан споразум и одговорно руководство

Приштини је потребан споразум са Београдом, који ће резултирати “узајамим признањем”, али и одговорно руководство, …