Главна / Вести / Косово и Метохија / Липљан: Расељени Срби из Крајишта обишли цркву Светих Врача

Липљан: Расељени Срби из Крајишта обишли цркву Светих Врача

Организовано и уз пратњу косовске полиције, мештани Крајишта код Липљана и ове године обишли су тамошњу оскрнављену светињу посвећену Светим Врачима.

Пред великим бројем верника пререзан је колач и освештана водица. Протојереј-ставрофор Срђан Станковић је у беседи рекао да су чудотворци Козма и Дамјан од Бога добили благослов да и за живота и након смрти помажу људима.

“Они сами беху лекари, беху људи који су правили мелеме и лекове од траве и биљака, јер Бог је све то дао људима да живе у складу са природом. Зато у природи има лека за људско тело и за наше болести и слабости, јер је наше тело у потпуности у сагласности са природом која нас окружује, али да би се исцелило тело и да би то исцељење било пуноћа живота, радости и благослова божјег, потребно је да се истовремено исцељују и људске душе”, рекао је протојереј-ставрофор Срђан Станковић у беседи.

Од 1999. године у Крајишту нема Срба, а све је мање наде да ће их и бити, да ће се они у своје село вратити. Свети Врачи су дан када већина расељених обиђе цркву и гробове.

“Осећања су помешана. С обзиром да сам ја порастао на овим ливадама и брдима, растао сам уз ове људе који су данас овде и ево сада смо дошли дотле да се једном годишње на овај дан Светих Врача Козме и Дамјана виђамо, али у не баш тако лепом окружењу, јер из године у годину наилазимо на порушене споменике и на оштећену цркву”, рекао је домаћин славе Владета Костић.

Сваки долазак у село је емотиван, а како и не био, кад у селу ништа није као раније, кажу мештани. Да обиђу гробове најмилијих, пробијају се кроз шипражје и ту крај порушених споменика пале свеће.

“Нека носталгија нас вуче, ми ћемо и даље да долазимо док смо живи. Деветнаест година је прошло од нашег одласка, тако да нам је тешко, али смо ипак срећни”, каже Звонко Денић.

“Увек се осећам посебно када сам на овом месту и мојој души и телу је лакше. Сваке године долазим са бабом и својима, али су скоро сви споменици срушени што ми је јако жао”, каже Милан Јовановић.

“Сваке године пре него да дођемо овде мора да се очисти. Свашта се овде ради. Да у данашње време идеш под пратњом, а не мозеш сам да дођеш, и обиђеш своју светињу, врло је тешко”, каже Војин Дијановић.

Током посете није било инцидената, а мештани Крајишта су и ове године напустили село, и негде дубоко у себи са надом да ће се вратити, макар на пар сати, организовано и уз пратњу.

Извор: Радио Контакт Плус, ТВ МОСТ

Check Also

Јевтић са амбасадором Италије о изборима, пандемији и безбедности

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се данас са амбасадором Италије на Косову …