Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић захтева поново отварање истраге злочина у Старом Грацком

Јевтић захтева поново отварање истраге злочина у Старом Грацком

Поводом 19. годишњице злочина у селу Старо Грацко у општини Липљан која се навршава у понедељак 23. јула 2018. године, поптредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић упутио је писмо председнику Косова, председнику Владе Косова, председнику Скупштине Косова, министру унутрашњих послова Косова, министру правде Косова као и амбасадорима Квинте и шефици мисије ЕУ на Косову.
Писмо преносимо у целости уз информацију да ће је господин Јевтић сутра присуствовати парастосу.
Поштовани,
У понедељак 23. јула 2018. године навршава се 19 година од убиства 14 жетелаца у месту Старо Грацко у општини Липљан.
Ни после 19 година нема одговора ко је у предвечерје 23. јула убио 14 жетелаца који су на њиви сакупљали летину.
Нема одговора ко их је и за чији рачун рафалима зауставио: неке на путу детињства и младости, а неке у свом најбољем животном добу.
Скоро две деценије њихове породице, мајке, очеви, браћа и сестре траже истину за њих, своје најмилије. Живе ране за које је истина ма каква била, једини лек који не може да их излечи али може да их умири и смири душе убијених.
У име правде, истине, у име породица жртава а понајвише у име будућности тражим, захтевам од вас да уложите највеће напоре и подржите нас у томе да се починиоци овог најгнуснијег злочина пронађу и коначно приведу правди као и да из Ваше позиције утичете на надлежне органе да се истрага поново отвори јер је прекидом и затварањем исте буквално још једном убијено 14. невино страдалих жетелаца, а породицама нанет још јачи ударац. Није могуће да у времену у коме живимо овакав злочин остане без одговора ко га је и зашто починио.
Породице убијених као и сви ми и даље чекамо да се злочинци приведу правди, да правда буде доступна и да истина о злочину буде откривена.
Зло се не сме заборавити, невина крв 14 жетелаца заслужује једино правду и истину.
Далибор Јевтић,
потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак

Check Also

Канцеларија ЕУ: Поштовање одлуке Уставног суда је најважније у овом тренутку

Шефица канцеларије Европске уније на Косову Наталија Апостолова позвала је све политичке странке да се …