Главна / Вести / Косово и Метохија / Служен парастос страдалим жетеоцима у селу Старо Грацко

Служен парастос страдалим жетеоцима у селу Старо Грацко

У селу Старо Грацко, надомак Липљана, данас у 10 часова служен је парастос трагично пострадалим жетеоцима. Тог 23. јула 1999. године на њиви, док је била у току врша жита и док су 14 мештана овог села обављали свој посао на пољу, дали су своје животе. Из заседе, до дана данашњег још увек непознати зликовци, мучки су убили а потом и масакрирали њихова тела. За прерано угашене животе, ни после 19 година нико није одговарао.

Парастос, у центру села испред спомен плоче страдалим жетеоцима, служио је еписком рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, након чега су представници Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев , министарства за заједнице и повратак Далибор Јевтић, општине Липљан Златко Лазић, општине Грачаница Срђан Поповић и бројних других институција положили венце.

У обраћању присутнима, владика Теодосије поручио је да су страдали жетеоци хероји српског народа и овог страдалног села, а да ће починиоце злочина стићи једини праведни – Господњи суд.

“Узет им је живот од руку злочиначких. Сви су они изашли на њиву да пожању труд руку својих, зрело жито да би од њега имали хлеб за себе, своје укућане и своје најмилије. Потрудили су се и они који су другачије мислили, они који су пожњели недозрело жито, младе животе, они који су жетеоце покосили рафалима. Морамо да наставимо дело светих, који су знали да је овоземаљско замалена, пролазно, а оно вечно што нам Господ доноси занавека и довека”, поручио је владика Теодосије.

Заменик Директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, након полагања венца на спомен плочу страдалим жетеоцима поручио је да је држава Србија уз све преостале Србе на Косову и Метохији, а да починиоци овог гнусног злочина и свих осталих, нису успели у својој намери и да ће се преостали Срби све више борити за опстанак на овим просторима.

“Деветнаест година је прошло и свака је све тежа. Деветнаест година палих на олтар народа и отаџбине за нашу слободу, истину и правду, за мир. Четрнаест жетелаца упуцано је у најсветијем чину од постојања нашег народа. Нема нам светијег чина од рада на њиви, када прикупљамо оно што смо трудом и муком гајили. Хтели су да нас уплаше, као што и сада покушавају. Хтели су да не буде Срба у Старом Грацку, ни на централном Космету ни на целој територији Косова и Метохије и у томе нису успели. Циљ им је био да прођу некажњено и да правда не победи и у томе успевају са оволиким протоком времена, а у том утиску помажу и они, којима је посао био да обезбеде мир, правду, безбедност…Председник Вучић, директор Ђурић и држава Србија, њена Влада и сви представници почињу и завршавају састанке са представницима међународне заједнице питањима о страдалима, киднапованима, о аутобусима Ниш Експреса, о деци из Гораждевца”, поручио је Козарев.

Министар за заједнице и повратак у косовској Влади Далибор Јевтић поручио је присутнима да је крајње време да се неко из међународне заједнице појави на дан када се сећамо наших страдалих и да погнуте главе признају да нису успели у својој мисији.

“И данас постављамо исто питање као и свих година уназад. Постављамо питање онима који ни данас нису дошли да нас погледају у очи. Питање гласи: Ко је убио 14 жетелаца? Представници међународне заједнице би требало да се већ једном појаве овде и погнуте главе признају да нису испунили свој задатак, да очувају мир и безбедност. Постављамо исто питање и руководиоцима на овом подручју. Тражимо да се поново отвори овај случај, јер има доказа. Мештанима Старог Грацка поручујем да ћемо увек бити уз вас”, рекао је Јевтић.

Градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је обраћајући се породицама страдалих жетеоца и свим присутним који су данас одавали пошту жртвама палим у њиви 23. јула 1999.године да нас нажалост деветнаест година на овом месту окупља несрећа и страдање, туга за погинулима,  а пре свега поразна чињеница да убице нису пронађене.

“Окупља нас поразна чињеница да је случај Старо Грацко заборављен од стране надлежних институција. Зато данас и свих претходних 19 година тражимо правду, тражимо да се пронађу и казне убица. Има много доказа, много чињеница и превише бола и туге, али има и нас да посведочимо и да се сваки пут обавежемо и поновимо пред целим светом да никада нећемо заборавити жртве са ових житних поља. Требало би да при сваком сусрету са онима који одлучују питамо – како је могуће да на овако малом простору, где се сви знају и сви све знају, живимо са тако страшном неправдом?”, рекао је Поповић.

Чланови породица настрадалих жетелаца нажалост ни ове године не могу да кажу ништа ново. Још увек верују у правду, ако не овоземаљску, сигурно у Божју правду.

Обележавање 19. годишњице страдања 14 жетелаца у селу Старо Грацко завршено је поетским часом.

 

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …