понедељак , 25 март 2019
НАЈНОВИЈЕ

Обележена манастирска слава у Светим Архангелима код Призрена

У Светим Архангелима код Призрена обележена је манастирска слава. Након литургије је обављено и једно крштење.
Свету архијерејску литургију у капели Владике Николаја служио је епископ рашко-призренски Теодосије са монаштвом и свештенством. Владика је у беседи поручио да света обитељ најбоље указује на непоколебљивост цркве.

“Ми се данас на овој светој литургији молимо Господу да нас сачува, да нас укрепи, да нас подржи у свему што је добро, да одолимо свим искушењима и да и ми будемо достојни светих који су живели на овим просторима и који су служили у овој светој обитељи”, поручио је епископ рашко-призренски Теодосије.

Након причешћа и резања колача обављена је Света тајна крштења четворогодишње Јане Јовановић, родом из Ђаковице, која са родитељима тренутно живи у Сутомору.

“Последњих година долазимо неколико пута годишње, а данас је посебан разлог. Жеља моје супруге, која је из Призрена, да наше најмлађе од четворо деце – Јану крстимо овде, на темељима Светих Архангела. Осећам се узвишено да ће још једно наше дете након Душана, који сада има осам година, који је пре пет година крштен у Ђаковици, први и нажалост једини крштен у Ђаковици после ‘99.године, још једно дете које ће бити крштено у Метохији”, рекао је Миленко Јовановић.

За Призренце из расејања ово је прилика да се окупе у већем броју. Преплављени емоцијама срећни су што су што су ту. Нажалост, након славе већина ће отићи.

“Мени је топло око срца, штета што је време лоше. Очекивао сам мањи број људи због тога, али сам изненађен великим бројем људи. Мислим да велики број људи долази овде по први пут и то је изненађење за мене”, каже Љубиша Јевтић из Призрена.

“Призренац сам, као расељено лице живим у Београду. Овај празник за нас значи много. Ово је прилика да се окупимо и ми се окупљамо, данас је мање него што је раније долазило”, рекао је Војислав Зековић.

Организованим или сопственим превозом дошао је велики број верника са Косова, из Србије и Црне Горе.

“Лепо нам је кад завршимо идемо кући”, каже Ката Петанић-Грујић из Доњег Петрича.

“Срећан сам да је овде неко нешто обновио, отац Михајло са благословом владике, што ови људи овде живе и покушавају да оживе овај свети манастир, нашу свету лавру, цара Душана. Долазим сваке године више пута, драго ми је што видим пуно људи овде“, рекао је Миљојко Јелић из Штавља код Сјенице.

“Прелепо је, зато и долазимо овде”, каже Илија Бабић из Крагујевца.

“Свима желим здравље и да не напуштају своја огњишта, но да се ту задржавају и бране своје земљиште, косовске светиње”, поручила је Иванка Рашовић из Подгорице.

“Први пут долазим на Косово, једна велика радост и срећа. Волим Косово”, рекла је Рада Кнежевић из Подгорице.

“Прикључили смо се групи ходочасника из Подгорице који су дошли да обиђу Космет и да присуствују слави Светих Архангела”, каже Олга Стојановић из “Кола српских сестара’’ из Подгорице.

Манастир Светих Архангела, смештен у клисури Бистрице, надомак Призрена, задужбина је цара Душана. 2004. године спаљен је до темеља, да би конаци били обновљени 2012.године. Уз звуке хармонике и песму ‘’Божурова’’, баш као некада, играло се коло.

Извор: Радио Контакт плус

Погледајте и ...

Боривоју Данићу уручена инвалидска колица

Припадници Тима за везу и надгледање словеначког контигента КФОР-а заједно са представницима општине Грачаница уручили су …