Главна / Вести / Косово и Метохија / СПЦ не тражи од Владе Косова помоћ,већ новац за кирију

СПЦ не тражи од Владе Косова помоћ,већ новац за кирију

Српска православна црква (СПЦ) на Косову не тражи од Владе Косова помоћ, већ да исплати кирију за коришћење објекта у власништву СПЦ у Приштини у којем је смештена косовска Агенција за борбу против корупције, изјавио је за Радио Слободна Европа игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић.

Из Владе Косова су за РСЕ рекли, међутим, да је Влада у потпуности испунила те обавезе. Објекат у којем је Агенција за борбу против корупције катастарски припада Храму Светог Николе у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић у среду је изјавио како СПЦ на Косову, иако неће етничке границе, хоће да јој „косовска држава“ исплати 650.000 евра.

Овај коментар је уследио након отвореног писма епископа рашко-призренског Теодосија да би подела територија довела до исељавања Срба са Косова и страдања културне баштине.

„Не ради се о тачној суми новца, под број један, друго – реч је о неплаћеној кирији за злоупотребу коришћења имовине СПЦ у Приштини од стране Агенције за борбу против корупције и наша црква је тражила да се за вишегодишње коришћење објекта мора исплатити заостала рента за све претходне године. Косовска влада је пристала да плати негде око 200 и нешто хиљада евра, али остала сума новца није исплаћена. Дакле, реч није о никаквој помоћи Владе Републике Косово, већ заправо о ренти због узурпације објекта СПЦ, некадашње црквене школе у којој данас ради Агенција за борбу против корупције,“ објаснио је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Он је додао да је пристанак да се плати један део заосталог новца постигнут захваљујући залагању више амбасада, посебно амбасаде САД-а.

„Договорена је једна сума према тржишним вредностима и, према томе, није реч о никаквом давању новца, није реч о никаквом финансирању од стране Владе Косова, далеко од тога. Јер Влада Косова, познато је, никада није финансирала СПЦ на тај начин. Штавише, најновији извештај Стејт департмента о верским правима на Косову управо критикује Владу Косова зато што помаже новчано само Исламску заједницу,“ навео је игуман.

Тај новац, додао је Јањић, иде цркви на Косову, посебно за помоћ Србима у Приштини, и друге потребе Цркве, хуманитарне природе.

А на питање да ли би СПЦ на Косову могла да тражи свој део, као што то добија Исламска заједница, Јањић је одговорио:

„Ми добијамо редовну помоћ од Владе Србије и према томе нисмо се никада обраћали Влади Косова за ту врсту помоћи. Не би било фер да тражимо и са једне и са друге стране. Ми то добијамо од Владе Србије.“

Оно што је СПЦ раније прихватила од Владе Косова, додаје, јесте обнова цркава и манастира који су уништени током мартовских немира 2004. „од стране грађана Косова“.

Јањић није хтео да коментарише изјаву Вучића како је „ваљда боље нешто, него ништа“ у случају решења косовског питања, наводећи да није компетентан за то:

„Владика Теодосије је веома јасно у свом апелу изразио забринутост наше цркве због све учесталијих идеја поделе које могу имати катастрофалне последице и за српско православно становништво и наше светиње, али и које могу да буду штетне за читав регион. Искрено се надамо да то неће бити пут решавања проблема, већ да ће се дијалог Београда и Приштине окренути више у правцу заштите људских и верских права свих грађана без обзира на нацију и веру. Мислимо да је време стварно етничких чистих територија прошлост, и да је то оно што је довело до трагедије 90-тих година. Сматрамо да то није пут ка европској будућности, већ треба да разговарамо о томе како да омогућимо да људи живе заједно у владавини закона“.

На питање како онда он види коначан споразум између Косова и Србије, Јањић је одговорио:

„Управо због тога владика Теодосије није улазио у детаље, због тога што Црква не може да се меша у саму политичку садржину тога, то није наш посао, нити смо изабрани да доносимо политичке одлуке, нити имамо право да намећемо било какве политичке формуле. Али смо на неки начин, као неко ко живи овде, за које ово није питање политике, или питање неких наших интереса, него је питање нашег живота пре свега, и живота људи са којима ми овде радимо, наша дужност јесте да укажемо и подсетимо на одређене чињенице да свако решење мора истовремено да буде и у функцији останка и опстанка људи, већине косовских Срба, а знамо да већина косовских Срба живи управо јужно од реке Ибар.“

Извор: РТВ Пулс

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …