Главна / Вести / Косово и Метохија / Да ли се Косово буди из америчког сна?

Да ли се Косово буди из америчког сна?

Постоје наговештаји да се десила прилично значајна корекција у ставу водећих западних држава када је у питању решавања статуса Косова и да се отвара простор за деловање Србије на постизању компромисног решења, преноси Спутник у својој анализи.

Подела Косова је до јуче била тема о којој албански политичари нису хтели ни да чују, али се преко ноц́и догодио обрт и то пошто је, како спекулишу приштински медији, Америка дала — зелено светло за ову опцију. Наиме, албански медији на Косову пишу да је аминовање Америке за овако нешто стигао директно из администрације Доналда Трампа, што је радикална промена у односу на досадашњи став косовских ментора. Да ли веровати у промену америчког става и какав је он заправо?

Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, каже да пре свега треба видети колико су тачне информације које преносе косовски медији, али такође наглашава да је видљиво да се Америка интензивно бави питањем решавања Космета.

„Евидентно је да се нешто креће у правцу постизања коначног договора, а то је јасније и после изјаве француског председника да ће његова држава подржати компромисно решење, што значи да неће инсистирати на томе да Србија призна самопроглашену независност Косова, већ да се дође до неког другачијег решења. Такође су и амерички званичници својим изјавама отворили простор за размишљање да су они спремни да одустану од става да је прича око Космета завршена, да је то држава и да се од Србије очекује да је третира као суседну државу и не противи се њеном уласку у Уједињене нације“, наводи Дрецун.

Дакле, уверен је наш саговорник, свакако да постоје наговештаји да се десила прилично значајна корекција у ставу водец́их западних држава када је у питању решавања статуса Косова и да се отвара простор за деловање Србије за постизање компромисног решења.

Према његовим речима, вероватно су то разлози због којих не само косовска штампа, вец́ и њихови политичари све чешц́е спекулишу са неким другим решењима, осим са оним које би они желели, а то је да их признамо као „некакву државу“.

Дрецун подсец́а да је и сâм Хашим Тачи недавно говорио о некаквом моделу поделе Косова и Метохије, што је, како додаје, показатељ да се налазимо у процесу који је сада значајно побољшан за Србију и за наше виђење решавања косовског проблема.

На питање колико су Албанци спремни да прихвате овакав амерички став, Дрецун каже да је кључно шта Вашингтон мисли о свему томе.
Извор: Спутник

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …