понедељак , 25 март 2019
НАЈНОВИЈЕ

Вучић:Лепог решења за КиМ нема, борићу се да буде нешто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да за нас лепог и повољног решења што се тиче Косова и Метохије нема и да то народ треба да зна као и да је боље да имамо нешто него да немамо ништа и да ће се он за то борити.

“Нема за нас повољног решења и то људи морају да знају, нема за нас повољног и лепог решења, не постоји…Као што није било ни лепог решења ни за Крајину па смо добили најтеже и најгоре. Али је боље да имамо нешто него да немамо ништа и боље је да то нешто уподобимо са будућношћу целе Србије и свих грађана него да немамо ништа”, рекао је Вучић новинарима у Никинцима.

Како је рекао он ће да се бори за то.

“Ако ме питате у шта сам уверен, шта ће Срби да изаберу, ја ћу да се борим да изаберу ово. Да ли ће, не да нисам сигуран, него мислим да ће бити нешто друго. Немам никакав проблем са тим. Важно ми је да ми је чиста савест да сам покушао да спасем Србију, да спасем оно што се спасти може на Косову и Метохији, и српски народ и то је моја дужност”, поручио је Вучић.

А после тога, додао је, грађани нека сами виде шта и како “са овим стручњацима који су нас довели дотле да имамо границу на Јарињи и Брњаку, будемо пред банкротством, да немамо војску…”.

“Народ нека гласа како хоће, како жели. Другог септембра су избори у Мајданпеку. Ево прилике, гласајте за ових десеторицу што на те изборе иду – никаквих проблема нема”, рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да је јасно да било каквог решења у којем Срби могу било шта да добију без Американаца нема, као ни Европљана, као ни Руса и да је то оно што је веома важно.

Упитао је и када је у Србију пре него у ово време долазио председник Израела, Кине и додао да није никада, а такође и када је у Србији са таквим порукама долазио турски председник или канцеларка Немачке.

“Никада и то се не стиче преко ноћи, већ морате да добијете поштовање људи широм света, да водите независну политику, озбиљне, одговорне и суверене земље и са тим поштовањем можете да добијете такав одговор међународне заједнице”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да нису потребна никаква посебна сазнања да би се видела промена демографске слике на југу централне Србије.

“Не морам да имам никаква посебна сазнања. Прођите “пипак” надомак Врања данас. У Бујановцу је било раније више од 50 одсто српског стаовништва, а данас је 41 до 42 одсто”, објаснио је он упитан да прокоментарише информације да Албанци на исти начин како су освајали Косово, куповином за велике паре некретнина, покушавају да населе југ Србије.

Он је, у Никинцима након показне вежбе, рекао да је видео како су се Албанци страшно забринули због његових речи да Срба има све мање у Чаглавици, Бресју и Косову Пољу, те да је “Глас Америке”, бројао Србе.

“Што не кажу колико је Срба било у Чаглавици, Косово Пољу, Бресју. Погледајте да ли у Бресју има данас један или два српска стана”, казао је Вучић.

Рекао је да је проблем у Србији што не волимо да сагледамо истину, шта каже свет, већ волимо да чујемо само оно што о себи кажемо.

“То никада нисам разумео. Ја сам рекао сушту и праву истину. Што “Глас Америке” није казао колико је Срба продало куће у Чаглавици и по којој цени, на какав начин, као и како Албанци нападају данас јужни део из правца Липљана”, упитао је он.

Вучић је указао да држава кроз различите фондове покушава да спречи продају српске земље око манастира Грачанице.

Најавио је да ће са детаљним подацима о продаји имовине изаћи ускоро пред јавност.

Критиковао је што је некима важније само да критикују њега, а да их је баш брига за будућност Србије и нашег народа на Косову и Метохији.

Председник Вучић је изјавио данас, поводом пљачке цркве у селу Бабин Мост у општини Обилић, да се тражи механизам за заштиту српских цркава и манастира на Косову и Метохији, посебно оних јужно од Ибра, где Срби нису већина или живе у енклавама, и да ће та тема што пре бити покренута.

“Како то да прокоментаришем онима који ни не знају где је Бабин Мост ? То је чисто српско село и то није ни први ни последњи пут, и трудимо се да нађемо посебан механизам за заштиту српских цркава и манастира на Косову и Метохији, пре свега јужно од Ибра, где Срби не представљају већину, или где живе само у енклавама… Али то ће бити једна од првих тема коју ћемо да покренемо у Бриселу”, рекао је Вучић у Никинцима одговарајући на питања новинара.

На констатацију новинарке да је та црква пљачкана 15 пута у претходне четири године, Вучић је рекао да није знао за тај податак и захвалио јој на тој информацији.

Црква Покров пресвете Богородице и парохијски дом опљачкани су у суботу у селу Бабин Мост у општини Обилић.

Вучић је рекао да косовски Албанци то раде из чистог беса и гнева, јер они то већ одавно рачунају као своје и то им смета.

“То је за њих као чир на желуцу и зато нападају српске цркве и манастире. А највише им смета север покрајине… Ја сам поносан на то што ме називају сотоном и ђаволом и никакав проблем са тим немам, јер то онда значи да нешто добро радим за српски народ”, рекао је Вучић.

Председник Вучић је изјавио да заступа једино интересе Србије, за разлику од неких који га критикују.

Он је истакао да је њима циљ само да се дочепају власти због новца којег сада има захваљујући спроведеним реформама како би наставили да краду, а поводом изјава појединих црквених великодостојника рекао да имају право да изнесу своје мишљење.

Вучић је одговарајући на питања новинара после показне вежбе ВС у Никинцима рекао да се и насмеје када види насловне стране појединих медија са сликом владике Амфилохија, или да у Ђиласовим и Шолаковим медијима цитирају поједине црквене великодостојнике, а такође и оне из невладиног сектора који од агностика, атеиста… постају највећи верници.

Како је рекао, својевремено се нису сетили да дају сличне коментаре када су неки други постављали границе на Јарињу и Брњаку, косовске личне карте, давали легитимизацију самопроглашеној независности пред МСП, док пребацују разне ствари њему који се бори да нешто уради.

Додао је и да се ради о онима који су ћутке или готово ћутке подржавали ту независност, а изгледа да им и смета што се сада дешавају ствари супротне томе.

“Не заступам албанске интересе – заступам српске интересе и интересе Србије”, поручио је Вучић.

Навео је и да када је причао о Врању говорио је оптимистично, а да о Врању причају они који појма немају о стварној ситуацији, већ само размишљају да се дочепају власти, јер виде да има новца које је управо он обезбедио спроведеним реформама.

Да вређам црквене великодостојнике нећу никада, навео је председник Србије и додао да се залаже за одвојеност цркве и државе, али да му неће сметати да црква изнесе своје мишљење нити забрањивати људима да мисле како мисле.

На крају је поручио да ће изаћи пред грађане са идејом за коју сматра да је најбоља за нашу будућност.

Извор: Танјуг, РТВ

Погледајте и ...

Грачаница: „На дашњи дан пре двадесет година почело страдање српског народа, које на КиМ траје и данас“

Парастосом, полагањем цвећа на спомен обележје и поетским часом,  у Грачаници је обележена двадесета годишњица …