понедељак , 18 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Шефови мисије ЕУ на Косову: Поштовати зону око Високих Дечана

Шефови мисија ЕУ на Косову, заједнички став истакли су данас, а након посете Специјалној заштићеној зони у Дечанима, 26. јула ове године. Они поздрављају договор између чланова Савета за спровођење и надгледање (ССН) градње пута Дечани–Плав.

“Док ЕУ признаје вредност путева који повезују заједнице, примењиве процедуре морају бити испоштоване. Пре било какве радње која погађа специјалну заштићену зону треба се консултовати Савет за спровођење и надгледање (ССН), а одлуке истог у потпуности испоштовати у интересу заштите верске и културне баштине и подржавања владавине права у складу са међународним обавезама Косова”, наводи се заједничком саопштењу шефова мисија ЕУ у Приштини.

На крају подвлаче и подсећају на претходну обавезу Косова да се не почне са радовима на путу све док обилазница није у потпуности испланирана и финансирана и апелују на поштовање ове обавезе.

Из манастира Високи Дечани указали су да се градњом пута Дечани–Плав, крши Закон о заштићеним зонама, под које потпада и манастирско имање. У манастиру подржавају и даље градњу пута према Плаву, али ван граница заштићене зоне у складу са првобитном одлуком владе Косова.

Истовремено манастир очекује да се манастирска земља унесе у катастар и да општина Дечани престане са упорним притисцима који угрожавају безбедносну ситуацију у општини Дечани.

Пут поред манастира који води у дечанску клисуру је пут локалног карактера и свакодневно га користе грађани, посебно деца и старије особе ради шетње и рекреације. Претварање овог пута у прометни пут који би постао главни улаз на Косово из правца Црне Горе, угрозио би пре свега саме грађане Дечана као и сам манастир.

Зато је важно да се пут према Плаву гради по траси која је одређена одлуком косовске владе 2014. године, а да пут поред манастира остане рекреативног карактера, као оаза мира и очувања природног амбијента, саопштено је из манастира.

Извор:РТС

Погледајте и ...

Коснет: Косову потребан споразум и одговорно руководство

Приштини је потребан споразум са Београдом, који ће резултирати “узајамим признањем”, али и одговорно руководство, …