Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Без света нема решења за КиМ

Вучић: Без света нема решења за КиМ

Председник Србије Александар Вучић је рекао да се без света проблем Косова и Метохије не може решити и да је зато важно да што више међународних фактора привучемо на нашу страну. Додао је да мисли да САД по први пут показују жељу за решењем, за разлику од других.

“Што се Американаца тиче, мислим да показују први пут жељу за решењем. Они имају данас другачији приступ и желе да се постигне другорочни трајни мир, за разлику од других који, мислим, то не желе”, објаснио је Вучић у интервјуу телевизији Пинк.

Вучић је указао да имамо сложену ситуацију у свету, у којој су односи великих сила никада сложенији.

“Имамо ситуацију у којој имамо четири велике силе – САД, Кина, ЕУ (Немачка плус, или Немачка и Француска плус), као и што се не сме заборавити Руска Федерација. Односи великих сила су никада сложенији. На дневном нивоу имамо промену у регионалним односима. У ЕУ имате сукобе Макрона и Салвинија, и не тако лак однос Меркел-Макрон, као и не тако лак однос ЕУ са Русијом. Када то све гледате и видите Британију која је помало изопштена изласком из ЕУ, а жели да задржи статус силе, видите како је стање тешко”, објаснио је председник.

Вучић је казао да у тим условима морамо да гледамо себе да сачувамо, да не платимо високу цену, сачувамо мир и своје проблеме решавамо на најбољи могући начин.

“Без света ми проблем КиМ не можемо решити. Зато је важно да што више међународних фактора привучемо на своју страну, што раде и Албанци”, рекао је Вучић.

Указао је и на све бољи положај Србије у свету упитавши када су јапански премијер, шведски премијер, кинески председник долазили раније у Србију.

“Макрон долази до краја године, знам и датум али чекам да га потврди француска страна. Долази и Путин. Колико пута су стручњаци из ДОС-а видели Путина. Углавном “кромпир” или су се видели са Путином у Москви када су дали цео НИС за 400 милиона долара”, нагласио је он.

Вучић је изразио уверење да ће у септембру имати прилику да види и америчког председника Доналда Трампа на пријему поводом Генералне скупштине УН.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Вучевић у Грачаници: Колико вас има овде, толико има Србије на КиМ

У Дому културе у Грачаници одржан је састанак потпредседника Српске напредне странке Милоша Вучевића  и …